Entertainment/Film
14028028
Film

’De vogelwachter’

Freek de Jonge als tevreden Robinson

— Wat: film, drama

— Regie: Threes Anna

— Met: Freek de Jonge

Freek de Jonge in ’De vogelwachter’

Freek de Jonge in ’De vogelwachter’

Vogels tellen, de duinen onderhouden en zijn bevindingen via de radio doorgeven. Dat is waar het leven uit bestaat voor de naamloze hoofdpersoon in De vogelwachter. Al 45 jaar woont hij als enige mens in een vogelreservaat, op een eiland in de Atlantische Oceaan. Volkomen vrij en onafhankelijk. Maar dan komt plotseling het einde in zicht.

Freek de Jonge in ’De vogelwachter’

Freek de Jonge in ’De vogelwachter’

Freek de Jonge is nagenoeg de enige acteur in dit charmerende verhaal, over een Robinson Crusoë die zijn eiland verkiest boven de mensenwereld. Als er iets kapot is, repareert hij het lekker zelf. Of het nou om zijn verrekijker of zijn eigen arm gaat. De schrik en verontwaardiging slaan echter toe wanneer hij hoort dat zijn post wordt wegbezuinigd. Waarom mag hij niet gewoon blijven zitten waar hij zit?

Regisseur Threes Anna verpakt haar boodschap, over het recht op zelfbeschikking, in een licht sprookjesachtige setting waar ze zichtbaar veel liefde in stopt. Niet alleen een liefde voor de natuur, maar ook voor decorontwerp. Het strandhutje waar de hele film zich omheen afspeelt, zit vol kleine details die uitstralen hoe efficiënt en tevreden deze man zijn leven heeft ingevuld.

Is hij niet zelf ook een zeldzame diersoort, die eigenlijk met rust gelaten zou moeten worden? Met de mensenwereld die zich steeds meer begint op te dringen, wordt ook duidelijk dat we in een tijd leven waar nog maar weinig speelruimte is voor mensen die hun eigen koers willen varen.

✭✭✭✭ (4 uit 5)