Nieuws/Entertainment
1411922
Entertainment

NPO wilde Tan op plek Van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk (l.), Humberto Tan

Matthijs van Nieuwkerk (l.), Humberto Tan

De NPO heeft Humberto Tan recent benaderd om „een rol te spelen” in het vervangen van Matthijs van Nieuwkerk in de maanden dat hij De Wereld Draait Door niet presenteert. Dat vertelt NPO-directeur Frans Klein zaterdag in de Volkskrant.

Matthijs van Nieuwkerk (l.), Humberto Tan

Matthijs van Nieuwkerk (l.), Humberto Tan

„Ik heb hem een tijdje terug in het voorbijgaan met hem gesproken”, vertelt Klein. „Maar hij heeft mij duidelijk gemaakt dat hij voorlopig nog een contract bij RTL heeft. Daarmee is het voor mij klaar. Ik ga geen bommen onder contracten leggen.”

De NPO-directeur noemt RTL Late Night, de latenightshow van Tan, „gezapig, niet zo verrassend meer. Er wordt te weinig aan de boom geschud. Zo verraderlijk kan tv zijn. In het begin was het de talk of the town, maar als ik nu kijk, denk ik: ze hebben zitten slapen. Ze hebben te lang gedacht: dit werkt blijkbaar, niks meer aan doen.”

Frans Klein, directeur Televisie NPO

Frans Klein, directeur Televisie NPO

Swiebertje

Klein geeft in het gesprek uitleg waarom hij populaire programma’s als Sesamstraat, 24 Uur met of Vijf jaar later van de buis heeft gehaald. „Vernieuwing is voor mij geen doel op zich. Per Seconde Wijzer, dat al tweehonderd jaar loopt, vervult nog altijd met veel elan een rol in de programmering. Dan voel ik geen enkele aanvechting om dat te stoppen. Dat programma blijft vernieuwen. Het gaat om programma’s die sleets zijn, die nog worden geserveerd terwijl ze bij wijze van spreken al klinisch dood zijn.”

Populariteit van bepaalde programma’s is voor de NPO-baas geen maatstaf. „Als we alles in de programmering hadden laten staan waarvan mensen hielden, dan keken we nu nog naar Swiebertje.”