Entertainment/Film
1425676452
Film

Eddy Terstall werkt aan twee films over Nederland in 20e eeuw

Regisseur Eddy Terstall werkt aan een nieuw ambitieus filmproject met als titel Het Land van Johan. Het is de bedoeling dat het twee films van in totaal vijf uur worden over Nederland in de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn grote voorbeeld voor het project is het Italiaanse meesterwerk La Meglio Gioventu.

Terstall vertelt over het project in de nieuwe editie van het magazine Plot. Terstall en mederegisseur Erik Wünsch zijn momenteel druk bezig met de financiering. Oorspronkelijk zou Het Land van Johan een elfdelige televisieserie worden. Maar omdat volgens Terstall de NPO niet warm liep voor het project, besloten de producent, omroep BnnVara en partner Mediamonks voor deze nieuwe vorm.

De regisseur hoopt later dit jaar van start te gaan met de opnames. Het eerste deel moet in 2022 uitkomen. „We richten onze focus nu echt op de eerste film”, vertelt Terstall. „Of die tweede er komt, is van later zorg. De eerste film is ook een afgesloten film. Dit soort periodedrama is duur, dus de eerste film is reclame voor de tweede. In het eerste deel volgen we de belevenissen van drie jongemannen en de vrouwen in hun leven van 1966 tot 1990, met als verbindende schakel de diverse eindtoernooien op voetbalgebied. Daarom moet de film ook in de bioscoop te zien zijn rond het WK van 2022.”

Hippiegeneratie

De drie mannen hebben allemaal een andere culturele achtergrond: de een is een protestant, de ander katholiek en de derde een uit Marokko afkomstige Berber. Het eerste deel volgt de hippiegeneratie. Het tweede deel schetst een beeld van de huidige generatie dertigers en veertigers, terwijl de hippies van toen inmiddels ouder zijn geworden.

Zijn vorige NPO-project, over het leven van koningin Beatrix, werd toen het script klaar was getorpedeerd. Terstalls laatste speelfilm was Alberta uit 2016. Zijn bekendste werk blijft Simon, de met prijzen overladen tragikomedie over de vriendschap tussen een ras-Amsterdammer en een zachtaardige homoseksueel.