Entertainment/Film
1439158656
Film

Filmrecensie

Wolkenlucht vol dreiging in ufo-mysterie ’Nope’

— Wat: horror, sciencefiction

— Regie: Jordan Peele

— Met: Daniel Kaluuya, Keke Palmer. Steven Yeun

Paardentemmer OJ (Daniel Kaluuya) in ’Nope’.

Paardentemmer OJ (Daniel Kaluuya) in ’Nope’.

Soms houdt alles wat op elektriciteit werkt er zomaar mee op. Slaan de paarden op hol. En valt er een donkere schaduw over de ranch. Paardenfokker OJ Hayworth (Daniel Kaluuya) kan er met zijn verstand niet bij. Geconfronteerd met de oorzaak van deze onverklaarbare fenomenen, ontsnapt een hartgrondig ‘nope’ aan zijn lippen.

Paardentemmer OJ (Daniel Kaluuya) in ’Nope’.

Paardentemmer OJ (Daniel Kaluuya) in ’Nope’.

Daarmee is direct ook de titel van de nieuwe film van Jordan Peele verklaard. Deze Amerikaan zette zich met Get out (2017) en Us (2019) op de kaart als een horrorexpert die thema’s als racisme en sociale ongelijkheid naadloos in zijn nagelbijters wist te verwerken. Ook in Nope snijdt hij zo’n groot onderwerp aan: de kruisbestuiving tussen onze menselijke sensatiezucht en de honger naar faam.

Wat de wat teruggetrokken OJ en zijn hyper-aanwezige zus Emerald (Keke Palmer) beangstigt, houdt zich schuil in de wolken. Dat gesuggereerde gevaar doet denken aan Jaws en de dreiging van een witte haai die elk moment kan opduiken. Toch heeft Nope welbeschouwd meer gemeen met die andere Spielberg-film: Close encounters of the third kind, waarin buitenaardse bezoekers van goede wil blijken te zijn. Dat geluk hebben de Hayworths en hun buurman Rick (Steven Yeun) niet.

Rick, uitbater van een pretpark in westernstijl, is een voormalige kindster, die van het scherm verdween nadat een ‘tamme’ chimpansee een bloedbad aanrichtte op de set van de sitcom waarin hij speelde. Dat die tragedie hem blijft achtervolgen, is een nogal losse draad in een verhaal dat verder vooral focust op OJ en Emerald. Zij hopen hun fortuin te maken met op beeld vangen van hun ongenode gast.

Jordan Peele weet zich gesteund door goed acteerwerk en bewijst ook in Nope dat hij uitstekend spanning kan opbouwen. Hij combineert dat met prachtige westernvista’s, intrigerende sciencefiction elementen en surrealistische angstbeelden. Alleen wil de filmmaker dit keer wat te veel vertellen, waardoor zijn mengsel van ingrediënten wat gaat klonteren.

✭✭✭✩ (3,5 sterren uit 5)