Entertainment/Cultuur
144975271
Cultuur

Nederlandse musical Charlie and Chocolate Factory in première

De Nederlandse versie van de musical Charlie and the Chocolate Factory gaat zondagmiddag in première. De eerste voorstelling vindt plaats in Theater DeLaMar in Amsterdam. Daarna zal de familiemusical tot en met maart 2023 in zeventien grote Nederlandse theaters te zien zijn.

De musical is gebaseerd op populairste werk van Roald Dahl. Het boek uit 1964 vertelt over het arme jongetje Charlie dat een van de gouden tickets bemachtigt voor een exclusieve rondleiding in de mysterieuze chocoladefabriek van ondernemer Willy Wonka. De musical was eerder onder meer te zien op Broadway en West End.

Acteur en cabaretier Remko Vrijdag speelt de hoofdrol van de directeur van de chocoladefabriek, Willy Wonka. Vrijdag is bij het grote publiek vooral bekend als een van de drie Vliegende Panters. Sinds de groep in 2008 uit elkaar ging, was de cabaretier te zien in talloze toneelstukken, films en televisieseries. Andere hoofdrollen in de Nederlandse versie zijn weggelegd voor acteurs Debbie Korper, Rein Hofman, Anne-Marie Jung en Eva van Gessel.

Behalve een musical werden er ook al twee verfilmingen van het boek gemaakt, met Gene Wilder (1971) en Johnny Depp (2005) in de hoofdrollen. Een derde versie wordt binnenkort verwacht. De vertaling van de liedjes is in handen van cabaretier Thomas van Luyn.