Nieuws/Entertainment
1450667
Entertainment

Streep aan McGowan over misbruik: Ik wist echt niets

Meryl Streep heeft voor het eerst gereageerd op de aanval van Rose McGowan. De actrice uitte zaterdag via Twitter felle kritiek op Streep, omdat zij lange tijd zweeg over de intimidatiepraktijken van Harvey Weinstein, met wie ze samenwerkte aan films als The Iron Lady en August: Osage County.

„Het doet pijn om op zo’n manier aangevallen te worden door Rose McGowan”, zegt de 68-jarige actrice in een brief die in handen is van USA Today. „Ik wil haar laten weten dat ik niet op de hoogte was van de misdaden van Weinstein, niet in de jaren negentig toen hij haar lastigviel, of in de daaropvolgende decennia toen hij anderen lastigviel.” Streep benadrukt nogmaals dat ze er nooit iets van wist. „Ik was niet opzettelijk stil, ik wist het niet. Ik keur het stilzwijgen van verkrachting niet goed en hou er niet van dat jonge vrouwen zo worden behandeld. Maar ik wist niet dat dit aan de gang was.”

De ruzie tussen McGowan en Streep ontstond nadat een groep actrices, onder wie Streep, liet weten zwarte kleding te dragen naar de Golden Globes volgende maand. Dat zouden ze doen uit protest tegen seksueel wangedrag in Hollywood. In een tweet zei McGowan dat ze de actie hypocriet vindt. „Actrices zoals Meryl Streep, die graag met ’Het Grote Monster’ werkten, gaan als stil protest in het zwart gekleed naar de Golden Globes. Jullie stilte is het probleem! Zo gaat er niets veranderen. Ik walg van jullie hypocrisie.”

Streep verklaarde in oktober ook al dat ze niet bekend was met het gedrag van de filmproducent. „Een ding wil ik ophelderen. Niet iedereen wist ervan. Harvey steunde mijn werk. Hij dreef mij soms tot razernij, maar was altijd respectvol in zijn samenwerking met mij en anderen”, schreef ze toen in een verklaring tegenover The Huffington Post.