Entertainment/Royals
1452323545
Royals

Jordaanse koning spreekt over opruiing in koninklijke familie

De Jordaanse koning Abdullah heeft een eerste openbare reactie gegeven op de berichten dat zijn halfbroer Hamza betrokken zou zijn bij een complot. Volgens hem was er sprake van opruiing binnen zijn eigen familie, maar zijn de problemen binnen het paleis nu voorbij.

Prins Hamza en diens familie bevinden zich ’onder mijn bescherming’, zo liet de koning tijdens zijn televisieoptreden weten. Ook zou het lang volgens hem weer stabiel en veilig zijn.

De regering beschuldigt de 41-jarige Hamza van samenzwering om de veiligheid van het land te destabiliseren. Voor zover bekend zijn zestien personen gearresteerd. De prins zou met hen en buitenlandse partijen hebben samengewerkt om de veiligheid in Jordanië te ondermijnen.

Hamza ontkent betrokken te zijn bij een complot tegen de koning. Hij uitte onlangs wel kritiek op de manier waarop het land wordt bestuurd. Volgens hem zijn de leiders van het land corrupt en vinden ze hun eigen belangen belangrijker dan die van het publiek.

Hamza was de eerste in lijn van troonopvolging, totdat koning Abdullah hem die positie in 2004 afnam. De huidige koning benoemde later zijn oudste zoon tot kroonprins.