Nieuws/Entertainment
1452365
Entertainment

Overleden artiesten geëerd in Top 2000

De dood van George Michael, Tom Petty en Linkin Park-zanger Chester Bennington is terug te zien in de Top 2000. Nooit eerder stonden er zoveel nummers van deze artiesten in de populaire lijst van NPO Radio 2, zo werd dinsdag bekend.

George Michael, die vorig jaar op Eerste Kerstdag overleed, staat met zeventien nummers in de Top 2000. Vorig jaar waren dat er nog twaalf. Nu zijn Praying For Time, You Have Been Loved, As (met Mary J Blige), Club Tropicana (Wham!) en I Knew You Were Waiting (met Aretha Franklin) ook terug te vinden in de lijst. Tom Petty komt vanuit het niets op zeven nummers, waarvan Free Fallin' de hoogste notering is op 763. En Linkin Park gaat van drie naar vijf platen.

De hoogste nieuwe binnenkomer is de Britse singer-songwriter Ed Sheeran met drie nummers: Shape of You op plaats 103, Perfect op 177 en Castle On The Hill op 185. En de Deense heavy metalband Volbeat heeft met Sad Man's Tongue de hoogste stijger. Het lied gaat maar liefst 1480 plaatsen omhoog, van 1833 naar 353. De hoogste Nederlandse nieuwe binnenkomer is Chef'Special met Amigo op plaats 493.

Eerder was al bekendgemaakt dat Bohemian Rhapsody van Queen voor de vijftiende keer in negentien jaar tijd op de eerste plaats staat in de Top 2000. Ook de nummers twee en drie zijn dezelfde als vorig jaar: Hotel California van Eagles en Stairway To Heaven van Led Zeppelin.

The Beatles blijven met 37 nummers hofleverancier van de Top 2000. The Rolling Stones hebben twee nummers meer dan vorig jaar in de lijst, waardoor ze uitkomen op 28. Verder blijven ook Queen (27), Coldplay (25) en U2 (24) de lijst goed vullen.

De Top 2000 is te horen vanaf Eerste Kerstdag tot en met oudejaarsavond.