Nieuws/Entertainment
1458618
Entertainment

’We moeten ons afvragen of de inhoud van een gesponsord programma past bij onze merkwaarden’

Heineken én Gillette praten met RTL over Voetbal Inside

René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen

René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen

Twee sponsors van het programma Voetbal Inside zijn niet blij met de commotie over de vermeend seksistische en racistische uitspraken van presentatoren Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee. Heineken Nederland, die Amstel Bier produceert, en producent Gillette zijn in gesprek met RTL hierover, maakten zij vandaag bekend.

René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen

René van der Gijp, Wilfred Genee en Johan Derksen

Sylvana Simons en Sunny Bergman deden gisteren een oproep aan adverteerders van het programma om zich terug te trekken vanwege de doorlopende lompe opmerkingen van de drie ’analisten’. „René van der Gijp walgt van homoseks én het idee om twee mannen te zien trouwen. Johan Derksen noemt de Gay Pride, het feest en protest voor LHBTI-emancipatie, een bloemencorso.”, meldden zij op Facebook.

Gillette staat pal voor diversiteit en steunt op geen enkele manier uitlatingen die mensen kunnen kwetsen op basis van hun huidskleur, hun geslacht of hun seksuele geaardheid”, meldt een woordvoerster van Gillette. „Daarom zijn wij met het programma het gesprek hierover aangegaan.”

Heineken zegt met klem „geen enkele bemoeienis met de inhoud van programma’s zelf te hebben. Maar we moeten ons altijd blijven afvragen of de inhoud van een gesponsord programma past bij de waarden van ons merk.”

Lomp en controversieel

RTL zelf stelde vandaag in een reactie op de commotie dat de mening van de mannen aan tafel bij Voetbal Inside „ongenuanceerd, lomp en controversieel” is. Maar dat „het niet aan de orde is dat de grens wordt overschreden.” De zender voegt daar met klem aan toe dat de mening van de drie ’analisten’ „niet gelijk staat aan de mening van RTL.”

Het is niet de eerste maal dat het drietal van Voetbal Inside wordt bekritiseerd om hun uitlatingen. In oktober vielen veel mensen over Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee heen toen zij moesten lachen om de bekentenis van Jelle Brandt Corstius dat hij tijdens zijn werk als redacteur bij van Barend & Van Dorp was verkracht. Later stelden de mannen dat hun gelach door anderen verkeerd was geïnterpreteerd.