Nieuws/Entertainment
1459421
Entertainment

Richard Kemper wilde geen rol in Huisvrouwen bestaan niet

Rick Engelkes en Richard Kemper bij de première van Huisvrouwen bestaan niet

Rick Engelkes en Richard Kemper bij de première van Huisvrouwen bestaan niet

Cabaretier Richard Kemper wilde eigenlijk geen rol spelen in de door hem geschreven komedie Huisvrouwen bestaan niet. „Ik wilde dit keer nou eens écht de scenarist zijn”, lacht hij daags voor de release van de film. „ Dus niet dat mensen zouden denken: ’ah, die Kemper zit in een film - en wie heeft het nou eigenlijk geschreven?’.”

Rick Engelkes en Richard Kemper bij de première van Huisvrouwen bestaan niet

Rick Engelkes en Richard Kemper bij de première van Huisvrouwen bestaan niet

Maar producent Rick Engelkes overtuigde hem toch dat de rol van de foute reclameman hem op het lijf was geschreven. „Uiteindelijk zit ik nog best lang in de film.” Het schrijven van zijn eerste filmscript viel Kemper erg mee. „Het is eigenlijk heerlijk om maar alles wat je bedenkt op te kunnen schrijven en te weten dat het de zorg van de regisseur is om het in beeld te brengen.”

In een theatervoorstelling moet alles worden beschreven, legt hij uit. „Als het mooi weer is, moet je dat zeggen. In een film kan je dat gewoon laten zíen. Je hebt veel meer middelen tot je beschikking om het verhaal te vertellen.” Het idee om Kemper voor het project te vragen, kwam van Engelkes zelf. „Het was helemaal geen vooropgezet plan, als ik eerlijk ben. Ik had nog nooit een filmscript geschreven, maar ik ben wel een enorme filmfan. En ik heb vroeger als reclameman vaak genoeg korte spotjes geproduceerd.”

Uitvergroten

Behalve zijn nieuwe film, ging deze week ook zijn nieuwe theaterprogramma met maatje Remco Veldhuis in première. Het tweetal besloot na twee jaar weer samen te gaan toeren. „Als je samen zó lang in een relatie zit, is het eigenlijk heel erg gezond om een tijdje zonder elkaar door te brengen.” Veldhuis heeft tussendoor The Passion gedaan en een solovoorstelling gemaakt; Kemper schreef een toneelstuk en een film. „Nu zijn we allebei weer fris en gaan heel bewust weer met elkaar verder.”

In de voorstelling Geloof ons nou maar vertelt het tweetal hoe de retraite is bevallen. „De één vond het verschrikkelijk, de ander is er heel blij mee en heeft een zekere diepte ervaren. We hebben de situatie uitvergroot, maar dat is in feite wel hoe het gegaan is. Het is, denk ik, onze meest persoonlijke en grappigste voorstelling tot nu toe geworden. Het verhaal komt recht uit ons hart. Uiteindelijk is onze vriendschap wel sterker geworden door die periode van afstand.”