Nieuws/Entertainment
1476883724
Entertainment

Floortje Dessing verzweeg in eerste instantie reis Jemen aan ouders

Floortje Dessing gaat voor haar nieuwe programma terug naar de plekken waar ze eerder spraakmakende uitzendingen maakte voor haar serie Floortje naar het einde van de wereld. Een van deze landen is Jemen, waar sinds 2015 een heftige burgeroorlog woedt. Ze keert na ruim twee jaar terug, nadat ze in 2017 haar reis vroegtijdig moest afbreken vanwege het oplaaiende geweld.

„Tijdens mijn laatste bezoek aan Jemen werd er gelukkig een stuk minder gevochten. Niet op alle plekken trouwens, de stad Sa’dah die wij bezochten ligt aan de frontlinie, maar op straat in de hoofdstad Sanaa was het veel rustiger dan een paar jaar geleden”, zegt de presentatrice tegen BuzzE. Toch vertelde ze haar ouders in eerste instantie maar niet dat ze weer naar Jemen ging. Lachend: „Ik wilde ze niet bang maken, Jemen klinkt toch zo eng. Maar toen ze doorhadden dat ik in Djibouti (in de Hoorn van Afrika, red.) was, trokken ze al snel de conclusie dat ik waarschijnlijk vanuit daar weer naar Jemen zou gaan, net zoals ik in 2017 deed.”

In dat jaar haalde Floortje het landelijke nieuws toen ze meer dan twee dagen, samen met mensen van het Rode Kruis, in een kelder moest schuilen voor zware bombardementen en vuurgevechten. Tanks reden door de straten, vlak langs het gebouw waar Floortje en haar reisgenoten zich verschansten. „Ik moest toen halsoverkop het land verlaten en heb er sindsdien alles aan gedaan om weer terug te kunnen keren.”

Dankbaar

Ze is nu niet zozeer trots dat ze het verhaal heeft kunnen afmaken, ze is eerder dankbaar: „We hebben een geweldige kans gekregen van het Rode Kruis, daarom konden we dit belangrijke verhaal maken.” De boodschap? „Vergeet Jemen niet! Dat is zo belangrijk. Er heerst nu de grootste hongersnood ter wereld. Niemand daar heeft om deze oorlog gevraagd.”

Al het reizen bevalt haar overigens nog uitstekend: „Ik leef heel intens en wil daar zo lang mogelijk mee doorgaan. Er zijn nog zoveel landen die ik wil bezoeken, er zijn nog zoveel belangrijke verhalen om te vertellen.”

Floortje terug naar het einde van de wereld is iedere donderdag om 21.25 te zien op NPO1.