Nieuws/Entertainment
1485071126
Entertainment

Bende achter overval op ’Gijp’ en Nikkie Tutorials

Eén verdachte van overval op Nikkie de Jager weer vrij

ROTTERDAM - De verdenkingen tegen de zeven mannen die worden vervolgd voor onder meer het overvallen en bedreigen van bekende en andere gefortuneerde Nederlanders zijn uitgebreid. Het Openbaar Ministerie vervolgt de verdachten nu ook voor deelname aan een criminele organisatie die als oogmerk inbraken, overvallen en afpersingen had.

Dat bleek vrijdag tijdens een inleidende zitting in de strafzaak. Twee van de slachtoffers van de organisatie waren Nikkie ’Tutorials’ de Jager en voetbalanalist René van der Gijp.

Nikkie de Jager en haar verloofde werden op 8 augustus vorig jaar in haar woning in Uden overvallen, gekneveld en bedreigd met vuurwapens. De slachtoffers werden ook gestompt en met het wapen op het hoofd geslagen.

In een emotioneel filmpje dat Nikkie na de beproeving opnam zei ze huilend dat het „een van de engste en traumatische gebeurtenissen in haar leven was.”

De daders gingen er vandoor met onder meer sieraden, sleutels, contant geld en een Louis Vuitton-tas.

Gemaskerde mannen

De beroving van René van der Gijp op 27 april 2020 mislukte. Van der Gijp stond na de uitzending van Voetbal International in zijn auto voor zijn huis te wachten tot het hek openging, toen gemaskerde mannen met knuppels of hamers op de autoruiten beukten. Ze kwamen er niet doorheen, want die bleken van gepantserd glas. Van der Gijp denkt dat het de overvallers om zijn Rolexhorloge te doen was.

Niet alleen Bekende Nederlanders waren het doelwit, zo bleek uit het onderzoek dat de politie deed naar de golf van diefstallen en inbraken die de omgeving van Rotterdam/Ridderkerk eind 2019 en in 2020 trof. Ook onbekendere burgers bij wie er in de ogen van de daders iets te halen viel werden het slachtoffer. De verdachten opereerden volgens het Openbaar Ministerie in wisselende samenstelling en bereidden zich „professioneel en geraffineerd” voor. Er vonden voorverkenningen plaats in auto’s met valse kentekens, er werd zo veel mogelijk informatie ingewonnen over de vermogenspositie van degenen die ze op de korrel hadden en op sommige locaties werden bewakingscamera’s besmeurd met modder.

De officier van justitie noemde het opvallend dat er na de overvallen op de bankrekeningen van enkele verdachten stortingen werden gedaan, maar volgens advocaat Pennings van Hamza T. waren dat zulke kleine bedragen dat je niet kunt spreken van een verdeling van de buit.

De zeven verdachten werden in twee groepen voor de rechtbank in Rotterdam gebracht. Ze deden er allemaal het zwijgen toe.

Een verdachte van de woningoverval bij Nikkie de Jager komt maandag op vrije voeten. De rechtbank besloot vrijdag zijn voorarrest te schorsen tot de inhoudelijke behandeling van de strafzaak. Hij blijft wel verdachte in de zaak. Het gaat om Said O. (32), die in maart werd gearresteerd in België en onlangs naar Nederland is overgebracht.

De twee andere verdachten in de zaak van De Jager, de Rotterdammers Hamza T. (22) en Eddie N. (24), blijven wel vastzitten. Voor hen heeft de rechtbank het voorarrest verlengd tot de regiezitting op 18 augustus.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo