Nieuws/Entertainment
1489148
Entertainment

’Utopia doet wonderen met je’

Ivan Mauloed keert terug in Utopia

Nu het nieuwe jaar van start is gegaan, betekent dat ook de laatste vijf maanden van het programma Utopia, omdat de realityserie noodgedwongen haar poorten moet sluiten. Toch is er een klein hoogtepunt: Ivan Mauloed (29), Utopiaan van het jaar 2015, maakt zijn comeback.

Zelf laat Ivan - van Irakese komaf - aan Privé weten aanvankelijk geen plannen te hebben gehad om terug te keren en hij liet eerder zelfs weten in een vlog Utopia niet te missen. Toen hij hoorde dat het programma zou stoppen per 1 juni 2018 besloot hij zich toch weer op te geven. „Rond de tijd dat me werd gevraagd om terug te keren wist ik niet hoe lang het zou duren. Ik heb Utopia behandeld als mijn kindje en was op een gegeven moment klaar daar. Toen ik te horen kreeg over de stop heb ik me weer opgegeven. Ik wil het programma winnen. Als Utopiaan van het jaar 2015 was het mogelijk om terug te keren en kan ik nu voor die titel gaan.”

Ambitieus

Ivan heeft in de tussentijd niet stil gezeten. Zo timmert hij aan de weg als interim manager van zijn eigen adviesbureau, houdt hij zich bezig met cryptocurrency zoals bitcoins en network managing en opende hij in 2017 in Utrecht zijn eigen ’barbershop’, een kapsalon speciaal voor mannen. Daarnaast heeft hij het hart gestolen van een prachtige vrouw, Montana. Veel wil hij daarover niet loslaten, maar hij zegt dat ze elkaar al ’een poosje kennen’ en ’veel van elkaar houden’.

Specifieke leerdoelen heeft de 29-jarige Mijdrechter nog niet. Hij laat weten vooral mensen uit te willen dagen. „Ik houd er van mensen constant uit te dagen. Toen ik net binnen was, was mijn uitdaging om wat ik in theorie heb geleerd in de praktijk toe te passen. Daarna ben ik er uitgestapt als een ander persoon. Een volwassen en gedreven persoon die wist wat hij wilde. Utopia doet wonderen met je. Je weet het pas als je inwoner bent en daar werkelijk hebt geleefd. In 21 maanden is er geen nacht geweest dat ik niet lachend in mijn bed heb gelegen”, aldus Ivan.

Op de vraag of hij voor opschudding zal zorgen - zoals hij eerder al tijdens zijn 21 maanden durende verblijf deed - antwoordt hij: „Ik zal voornamelijk heel hard gaan werken en inmiddels is er een ding wel duidelijk, na hard werken komt er genoeg opschudding. Wat gebeurt dat zal gebeuren, inclusief alles wat er bij komt kijken. Ik ga mensen aanpakken waar nodig en ervoor zorgen dat er geld in de pot komt.”

Thuis

Wanneer hem gevraagd wordt wat Utopia hem gebracht heeft, vertelt hij vol enthousiasme hoeveel hij er van geleerd heeft. „Heel veel. Vooral groei, persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen. Ook ambitie, het heeft vuur in me aangewakkerd. Heel veel moois in ieder geval. Met gerust hart kan ik het thuis noemen, terwijl ik me nooit ergens thuis heb gevoeld.”

Hij is van mening dat het programma door zou moeten gaan. „Ik lees vaak dat het niet zoveel voorstelt volgens mensen, daarom wil ik ze uitdagen het zelf te beleven en een nieuwe samenleving op te bouwen. Er zijn zoveel mogelijkheden om verschil te maken met mensen met een visie, een duidelijk doel. Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel moois te behalen valt. In vier jaar tijd is er al veel neergezet en werk verzet. Ook vinden mensen het programma nog steeds leuk en iedereen die er aan heeft meegedaan is inmiddels rijker aan ervaring en een beter mens.”