Entertainment/Sterren
1489653626
Sterren

Bedroefde reacties op overlijden Pierre Kartner (87)

Pierre Kartner tijdens een optreden op een festival in Den Haag.

Pierre Kartner tijdens een optreden op een festival in Den Haag.

Verschillende Nederlandse artiesten hebben gereageerd op het overlijden van Pierre Kartner. Vrijdag werd bekend dat de artiest, ook bekend als Vader Abraham, op dinsdagochtend op 87-jarige leeftijd is overleden. Vrijdagochtend is hij in stilte begraven.

Pierre Kartner tijdens een optreden op een festival in Den Haag.

Pierre Kartner tijdens een optreden op een festival in Den Haag.

„Ik weet niet wat te schrijven”, post John de Bever op Facebook bij een foto van hem met Kartner. „Een grootheid is niet meer… Mijn ontdekker. Heel veel respect voor Pierre Kartner. Sterkte gewenst aan alle nabestaanden. Een groot verlies voor Nederland.”

Ook Frans Bauer spreekt van „een grootheid voor de Nederlandse Muziek”. „Rust Zacht. Pierre Kartner bedankt voor alle mooie liedjes.”

Sieneke, die in 2010 met een liedje van Kartner meedeed aan het Eurovisie Songfestival, noemt hem zelfs „de grondlegger van de Nederlandse muziek”. „Wat een ontzettend verdrietig nieuws. De grondlegger van de Nederlandse muziek is niet meer. Ik wens de familie heel veel sterkte! Rust zacht lieve Pierre.”

Icoon

Ben Cramer laat aan BuzzE weten dat de tekstschrijver, die meerdere van zijn nummers schreef, al sinds vorig jaar „volledig van de radar verdwenen was”. „Ik probeerde met regelmaat contact te krijgen, heb diverse berichtjes ingesproken. Maar ik ben nooit teruggebeld, ik hoorde niets. Dat voelde als een koude douche, we hebben altijd zulk goed contact gehad. Heel naar dat het zo met hem is afgelopen.”

Ook Corry Konings, die in de door Kartner ontdekte band Corry en de Rekels zat, reageerde verrast. „Je weet dat mensen rond die tijd kunnen gaan, maar ik was er toch heel even stil van. Ik ken hem 54 jaar. Pierre heeft aan mijn wieg gestaan”, aldus Konings. „Een icoon is weg. Geweldige man.”

Ook andere mensen uit de sector waren niet op de hoogte van het feit dat Kartner is overleden. Boekingskantoor Twilight Productions, componist Ton Peters en evenementenbureau Viking Entertainment, die ook met de zanger hebben gewerkt, hadden ook geen idee. Een woordvoerder van Dureco, de maatschappij die jarenlang zijn platen uitbracht, stelde vrijdag ook niet op de hoogte te zijn van zijn overlijden.

Markant persoon

De burgemeester van Breda P schrijft op Twitter dat de stad „een markant persoon” verliest met het overlijden van Kartner. „Wie is er niet mee opgegroeid? Van het Kleine Café aan de Haven tot de Smurfen”, schrijft Depla. „Breda verliest een markant persoon. We wensen familie en vrienden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.”