Nieuws/Entertainment
1490622461
Entertainment

Dolf Jansen onder vuur door ’hypocriete’ klimaatoproep

Vliegtuigen zijn Dolf Jansen niet bepaald onbekend...

Vliegtuigen zijn Dolf Jansen niet bepaald onbekend...

Een pijnlijke situatie voor Dolf Jansen. Donderdag roept hij tijdens een Radio 1-betoog luisteraars op om geen vliegreizen meer te boeken vanwege de klimaatcrisis. Twitteraars zijn verbolgen, want zelf heeft de cabaretier wel érg vaak gebruikgemaakt van het vliegtuig.

Vliegtuigen zijn Dolf Jansen niet bepaald onbekend...

Vliegtuigen zijn Dolf Jansen niet bepaald onbekend...

„Boek geen vliegreis of cruise, wat de STER-blokken u ook toeschreeuwen, consumeer geen of zo min mogelijk vlees en zuivel, kijk samen met buren of collega’s naar energietransitie die op elk niveau mogelijk is”, vertelt Dolf donderdag op Radio 1.

Ierland

De cabaretier is half-Iers. Van vliegschaamte was in 2017 geen sprake bij Dolf toen hij in KRO Magazine sprak over zijn reisjes naar Ierland: „Als ik met het vliegtuig aankom bij Cork of Dublin en ik het landschap zie, de weilanden met van die stenen muurtjes, dan raak ik ontroerd.”

Hypocriet, vinden Twitteraars. „Dolf vliegt naar Ierland, maar klaagt wel over vliegen”, schrijft iemand op het sociale medium.

Marathons

Dolf loopt geregeld marathons in het buitenland. Dat het vliegtuig wordt gebruikt om op locatie te komen, schrijft de cabaretier in 2006 min of meer zelf in zijn boek It is what it is. Een passage: De hardloper is niet gemaakt om te reizen. Althans, te reizen in vliegtuigen over lange afstanden, te reizen in files over langdurige afstanden. Dat is echt niks voor de hardloper.

„Klagend over de kramp en pijn die hij krijgt van de lange (VLIEG)REIZEN. Omdat meneer hardloper is of zo”, schrijft een Twitteraar over de bewuste passage.

Dolfs reactie

Zaterdag reageert Dolf op de ontstane ophef. „Ja, ik heb gevlogen en zal zeker nog wel eens vliegen. En ja: ik kom een of twee keer per jaar in Ierland, want daar kom ik vandaan. Het is mijn moederland”, schrijft hij op zijn website.

„Ik geloof oprecht dat het volslagen gelul is om te beweren dat je moet stoppen met het uitspreken dat bepaald gedrag de klimaatcrisis verergert, als je zelf vliegt. Dat zou namelijk betekenen dat niemand in dit land er nog iets over kan zeggen of van mag vinden, omdat wij allemaal grote uitstoot veroorzaken, een grote CO2-voetafdruk hebben.”

De cabaretier besluit: „Ik wil niet trending zijn op Twitter. Ik zou graag willen dat ideeën, oplossingen en echte inhoudelijke gesprekken, over wat het grootste probleem van de mens in de 21e eeuw is, dat zouden zijn.”