Nieuws/Entertainment
1502350353
Entertainment

Thaise media krijgen publicatieverbod

Thaise media hebben dinsdag opdracht gekregen de eisen van studenten om de monarchie te hervormen niet te publiceren of te vermelden. Dat blijkt uit een verklaring van het paleis die in handen is van kritische volgers van het koningshuis.

Maandag doorbraken actievoerende studenten een jarenlang taboe door in een declaratie te eisen dat Thailand een echte democratie wordt, met een koning die boven de partijen staat en zich niet met de politiek of leger bemoeit.

„Onze eisen zijn geen voorstel om de monarchie omver te werpen. Ze zijn een voorstel ter goeder trouw om de monarchie te kunnen blijven waarderen, binnen de democratie. Om in de huidige wereld zeker te zijn van de monarchie mag deze daarom geen politieke macht hebben. De monarchie moet gecontroleerd en bekritiseerd kunnen worden en verantwoordelijk gehouden, en het mag de bevolking niet tot last zijn”, aldus de verklaring van „Thammasat”, naar de universiteit waar hij door Panusaya Sithijirawattanakul werd voorgelezen.

Koning Vajiralongkorn die dinsdagavond vanuit Duitsland naar Thailand vliegt voor de verjaardag van koningin-moeder Sirikit, wordt in de verklaring herhaaldelijk op de vingers getikt.