Nieuws/Entertainment
1504073
Entertainment

Moonlight beste film volgens arthousepubliek

De Amerikaanse dramafilm Moonlight is door het publiek van de Nederlandse filmtheaters uitgeroepen tot de beste film van 2017. De Oscar-winnende film over een kwetsbare jongen uit een buitenwijk van Miami kreeg in de jaarlijkse verkiezing van filmplatform Cineville ruim 25 procent van de meer dan 3300 uitgebrachte stemmen.

Gouden Palm-winnaar The Square bleef in de strijd als enige in de buurt van Moonlight en eindige als tweede. Na Moonlight en The Square waren de meeste stemmen voor achtereenvolgens Manchester by the Sea, Blade Runner 2049 en The Killing of a Sacred Deer.

Zondag 14 januari worden de tien beste films van het afgelopen jaar nog één keer vertoond in negen filmtheaters in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Nijmegen, Leiden, Wageningen, Maastricht en Groningen. Na de top 5 zijn dat Dunkirk, Paterson, Baby Driver, Get Out en American Honey.

Moonlight van regisseur Barry Jenkins was niet alleen de hoogst gewaardeerde film van het jaar, maar ook met afstand de best bezochte. Moonlight trok in de Nederlandse bioscopen meer dan 300.000 bezoekers. Vooral in februari liep het storm, na de roemruchte Oscar-uitreiking waarop aanvankelijk La La Land de Oscar voor beste film kreeg uitgereikt en uiteindelijk toch Moonlight de winnaar bleek.