Entertainment/Royals
1509175262
Royals

Koningin-moeder eiste vliegverbod om dutjes veilig te stellen

De Britse koningin-moeder Elizabeth heeft in de jaren negentig de luchtmacht gevraagd niet meer over haar Schotse vakantieresidentie te vliegen. Zo kon ze in alle rust genieten van haar middagdutjes, meldt The Times donderdag op basis van officiële documenten.

De Queen Mother, moeder van de huidige koningin Elizabeth, kocht na de dood van haar man Castle of Mey in Caithness. In 1993, toen ze 93 jaar was, diende ze een formele klacht in bij Defensie tijdens een van haar jaarlijkse bezoeken. Laagvliegende toestellen van de Britse luchtmacht verstoorden haar slaap, zo stelde ze.

De luchtmacht gaf gehoor aan het verzoek en hield rekening met de koningin-moeder, die in 2002 op 101-jarige leeftijd stierf, zolang ze in Schotland was. Rond het kasteel werd een speciale no-flyzone ingesteld. „Hoewel we niet kunnen garanderen dat er geen vliegtuigen in de buurt worden gezien, moet dit ervoor zorgen dat Hare Majesteit niet wordt gestoord”, zo bevestigt luitenant-kolonel J.J.D. Cox in de openbaar gemaakte correspondentie.