Nieuws/Entertainment
1511137
Entertainment

Rouwen om Ron... Of toch niet?

AMSTERDAM - Arme, arme Ron Boszhard. Miljoenen tv-kijkers leefden dit weekeinde mee met de 54-jarige presentator die de achttiende editie van Wie is de Mol? als eerste moest verlaten zonder wezenlijk onderdeel te hebben uitgemaakt van het spel. Maar is hij wel zo zielig?

Als allereerste het mega-populaire Avrotros-programma, zaterdag weer goed voor 2,7 miljoen kijkers, moeten verlaten; dat is altijd zuur. Vraag maar aan Loretta Schrijver die na enkele dagen Japan alweer huiswaarts kon keren; of Nicolette Kluijver die net Mexico had aangetikt en al in het vliegtuig terug zat. Hartverscheurend was het afscheid van Klokhuis-presentator Maurice Lede, die na zijn pitstop in Hongkong ging bungeejumpen om iets van zijn adrenaline kwijt te raken.

Maar het lot dat Ron Boszhard trof, dat is ongekend. De olijke presentator van Bommetje en Z@ppsport moest als eerste het spel verlaten zonder een echte Wie is de Mol?-experience op zak. De deelnemers bleken verspreid over vijf landen; Boszhard zag tijdens zijn korte verblijf in Moskou alleen actrice Loes Haverkort ’aan het werk’. Zonder de andere kandidaten te hebben ontmoet, wachtte hem al de eliminatietest. Waarna hij kon vertrekken zonder presentator Art Rooijakkers, die de rest opwachtte in Georgië, de hand te hebben geschud.

Verwarring

Niets is toch wat het lijkt in Wie is de Mol? Deze opmerkelijke start was voer voor speculatie. Is een comeback mogelijk? Immers: cabaretier Richard Groenendijk keerde terug in de Argentijnse editie in 2006, net als acteur Tim Haars in Zuid-Afrika (2013) en radiomaker Paul Rabbering, tien jaar geleden, in Thailand. „Paul werd uiteindelijk zelfs de winnaar van het spel”, zegt molloot Niels Schouten die zijn zondag vult met het doorspitten van alle (complot)theorieën die online te vinden zijn.

Verwarring heerste zaterdagavond bij hem op de bank, waar Schouten de aftrap bekeek met zijn vrouw die hij overigens heeft ontmoet via een Wie is de Mol?-forum. „Mijn eerste reactie was: ’Nee! Dit kan niet! Dit is een te grote loterij. Te oneerlijk. Aan de andere kant: wie zegt dat Wie is de Mol? eerlijk moet zijn? Misschien wordt het spel nu wat harder gespeeld. Toch had ik al snel het gevoel dat dit nog wel een staartje zou krijgen.”

Terugkeer

Dat vermoeden werd de rest van het weekend gevoed door molloten die nóg scherper hadden opgelet. „Iemand stipte aan dat Ron in de leader van het programma een wit T-shirt draagt, terwijl hij dat zaterdag niet aan had. En een ander wist zelfs te vertellen dat dat beeld is opgenomen in een straat in Tblisi. Dan zou hij dus wel degelijk Georgië hebben gehaald.”

Wat als Boszhard, die net als vele BN’ers de makers nagenoeg had gesmeekt mee te mogen doen aan het spel, terugkeert? Schouten: „Dan barst op internet de discussie los of Boszhard wel De Mol kan zijn, want officieel wordt gezegd: De Mol heeft nooit een rood scherm gehad. Maar in buitenlandse versies is dat wel voorgekomen.”

Sneu

Ook verdacht, vinden vele molloten, is dat in de voice-over voorafgaand aan de test het afsluitende zinnetje ’alleen de mol blijft altijd in het spel’ ditmaal werd weggelaten. Niels Schouten: „Vorige week was de inhoud van die volledige tekst nog een quizvraag bij Moltalk.”

Over dat opwarm/napraatprogramma gesproken, hij heeft nog wel een puntje: „Ik vond het opvallend dat Margriet van der Linden en Chris Zegers in Moltalk zaterdag helemaal niet speculeerden over een mogelijke terugkomst van Ron. Ze benadrukten alleen maar hoe sneu het voor hem was. Maar misschien sla ik nu door, hoor.”

Rouwen om Ron, die dit weekend is overstelpt met steunbetuigingen, dat is wat Schouten betreft voorlopig niet aan de orde. „En ligt hij er echt uit, dan heeft hij in ieder geval een van de meest memorabele exits ooit op zijn naam staan. Dat moet een schrale troost zijn.”