Nieuws/Entertainment
1526097276
Entertainment

Martin Koolhoven: ’Joker is een oproep tot compassie’

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven

De nieuwe film Joker, waarin de ontstaansgeschiedenis van de beroemdste stripschurk ter wereld uit de doeken wordt gedaan, verheerlijkt zeker geen geweld. Dat stelde regisseur Martin Koolhoven woensdag in De wereld draait door.

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven

Koolhoven, die zichzelf geen fan van superheldenfilms noemt, zag Joker al en begrijpt alle ophef niet. „Er zijn veel Amerikaanse films die wél gratuit geweld verheerlijken, maar deze juist niet”, aldus de regisseur. „Ik word daar echt heel boos over.” Het verhaal waarschuwt wel dat mensen als Joker worden gecreëerd als een samenleving zich niet bekommert om grote groepen getroebleerde mensen. „Het wordt letterlijk in de film gezegd: dit is wat er gebeurt als in deze wereld op een bepaalde manier met mensen wordt omgegaan”, legt Koolhoven uit. „Dat is gruwelijk. De film is een oproep tot compassie.”

The Joker inspireert de burgers van de fictieve stad Gotham City in de film ook tot rebellie tegen de rijken. „Het verhaal richt zich heel erg tegen die 1 procent”, aldus Koolhoven. Joker draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. De film won op het festival van Venetië een Gouden Leeuw en hoofdrolspeler Joaquin Phoenix wordt door vriend en vijand getipt voor een Oscar.

Geen commentaar

De film wordt in de VS met angst en beven tegemoet gezien. Er is geen concrete dreiging, maar politiekorpsen hebben volgens TMZ wel extra mankracht bij grote bioscopen staan. In 2012 richtte een man verkleed als Joker bij een vorige Batman-film, The Dark Knight Rises, een bloedbad aan.

Distributeur Warner Bros. Nederland wilde woensdagavond niet zeggen of er in Nederland ook bioscopen extra beveiligd worden.