Nieuws/Entertainment
1526209
Entertainment

’Vertrek Gillian betekent einde The X-Files’

The X-Files-acteurs David Duchovny en Gillian Anderson (2008).

The X-Files-acteurs David Duchovny en Gillian Anderson (2008).

Haar personage Dana Scully heeft zoveel meegemaakt in The X-Files, dat Gillian Anderson het allemaal niet heeft onthouden. Ze moet vaak navraag doen bij fans als haar wordt gevraagd naar specifieke gebeurtenissen.

The X-Files-acteurs David Duchovny en Gillian Anderson (2008).

The X-Files-acteurs David Duchovny en Gillian Anderson (2008).

„Je kunt maar beperkt onthouden en ik heb niet bij alle verhaallijnen even goed opgelet”, aldus de actrice. „Op evenementen als Comic-Con komen fans nog weleens met vrij gedetailleerde vragen. Dan moet ik ze doorverwijzen naar de andere mensen in het publiek.”

Collega David Duchovny, die haar FBI-partner Fox Mulder speelt in de serie, zegt zich de meeste gebeurtenissen uit de 213 afleveringen wel te kunnen herinneren. Maar ook hij kan niet altijd met fans meepraten. „Vaak gaan dingen hun eigen leven leiden. Dan geeft iemand betekenis aan een losse opmerking van Mulder en wordt het een inside joke onder fans, terwijl ik geen idee heb waar ze het over hebben.”

Voortbestaan

Gillian bevestigde deze week dat ze na dit seizoen stopt met The X-Files, dat vorig televisieseizoen na veertien jaar terugkeerde op televisie. „Het is gewoon tijd”, zegt ze daarover. „Ik heb het zo lang gedaan. Het was een fantastische ervaring met een bijzonder personage, maar ik wil andere dingen doen. En dan kan ik niet vastzitten aan een project dat iedere keer maanden kost.”

De producenten van de Fox-serie hebben nog geen mededeling gedaan over wat het vertrek van de actrice betekent voor het voortbestaan van de show. Voor Mitch Pileggi, die in The X-Files Walter Skinner speelt, is dat echter duidelijk: „Als je Gillian niet hebt, heb je geen X-Files. Net als er zonder David geen X-Files zouden zijn. Er zijn mensen die zeggen dat we zonder haar verder kunnen, maar daar geloof ik niets van.”

David lijkt er echter niet van overtuigd dat zijn collega bij haar beslissing blijft. „Ik ben ook ooit vertrokken, en ik kwam ook terug”, zegt de acteur over zijn afwezigheid van de show in 2001 en 2002. „Het is voorbarig om over een einde te praten. Dat kan pas echt als één van ons dood is. Alleen dan komen we echt niet meer terug.”