Nieuws/Entertainment
1530334
Entertainment

Koning Willem-Alexander opent show van eigen Broederschap

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander opent 16 februari in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de expositie Geloven in vriendschap. De tentoonstelling vertelt over zevenhonderd jaar Illustre Lieve Vrouwe Broederschap. Willem-Alexander is lid van dit broederschap, zo maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag bekend.

Koning Willem-Alexander

Koning Willem-Alexander

De expositie belicht de lange en roerige geschiedenis van het ILVB. De Illustre Lieve Vrouwe Broederschap werd zevenhonderd jaar geleden opgericht als katholiek genootschap ter ere van de maagd Maria. In 1642 werd de ILVB oecumenisch en sindsdien bestaat de helft van de leden uit katholieken en de helft uit protestanten.

Ook kunstenaar Jeroen Bosch was in de vijftiende en zestiende eeuw lid van het gezelschap. In de zestiende eeuw werd Willem van Oranje, de ‘vader des vaderlands, lid van het broederschap. Sindsdien zijn meerdere leden van het Koninklijk Huis lid geweest. In de vorige eeuw waren Koningin Wilhelmina en prins Bernhard lid. Nu staan als leden van het vorstenhuis koningin Beatrix en sinds 25 oktober 1995 prins Willem Alexander ingeschreven.

Tegenwoordig telt de ILVB ongeveer 125 leden en kent zij vier pijlers: liefdadigheid, het behoud van cultureel erfgoed en tradities, ruimte voor spiritualiteit en de onderlinge broederschapsband.