Nieuws/Entertainment
153087883
Entertainment

Radio 10-dj Lex Gaarthuis niet vervolgd om coronalied

Radio 10-dj Lex Gaarthuis wordt niet vervolgd vanwege zijn carnavalslied Voorkomen is beter dan Chinezen over het coronavirus. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) moet het coronalied satirisch worden opgevat.

„Het gebruik van stijlmiddelen zoals een sterk Rotterdams accent en een duidelijke carnavaleske melodie dragen bij aan het satirische karakter van het lied”, aldus het OM. „Dit heeft tot gevolg dat het lied volgens het OM binnen de context van de artistieke expressie past. Ook is het OM van oordeel dat het lied niet onnodig grievend is.”

Radio 10 en Gaarthuis zijn opgelucht dat er na maanden een punt kan worden gezet achter de ophef rond het nummer. „We zijn blij dat het OM na grondig onderzoek heeft geconcludeerd dat er geen sprake is van strafbare feiten”, laat Talpa Radio in een verklaring weten.

Meldpunt Discriminatie

„Radio 10 en Lex hebben destijds meermalen hun excuses aangeboden voor het uitzenden van de sketch”, vervolgt de woordvoerder. „Hierbij hebben we aangegeven dat de sketch satirisch bedoeld is en dat het nooit de bedoeling is geweest om mensen te kwetsen of te discrimineren.”

Nadat Gaarthuis het lied op 6 februari draaide in zijn show op Radio 10 ontstond veel commotie. Vijf mensen deden aangifte, politie en het Meldpunt Discriminatie ontvingen honderden meldingen.

Door het stof

De dj kwam al snel terug op zijn actie. Hij bood zijn excuses aan, ging diep door het stof en zocht de Chinese gemeenschap op voor een „constructief gesprek.” Die omstandigheden heeft het OM meegewogen. „Uit zijn handelingen en bewoordingen maakt het OM op dat de radio-dj zich bewust is van de negatieve impact van het Coronalied en de kwetsendheid ervan.”