Nieuws/Entertainment

Eurosonic Noorderslag: ’Bezoekers dompelen zich vier dagen onder’

Het Britse popduo Let's Eat Grandma (Rosa Walton and Jenny Hollingworth) treedt op tijdens Eurosonic Noorderslag.

Het Britse popduo Let's Eat Grandma (Rosa Walton and Jenny Hollingworth) treedt op tijdens Eurosonic Noorderslag.

ANP Kippa

Voor de 32 keer wordt de binnenstad van Groningen in jaren het epicentrum van de Europese muziekindustrie. Peter Sikkema, manager festivals bij Eurosonic Noorderslag, is er trots op dat het vierdaagse livemuziekfestijn in aanloop naar zijn 32e editie nog steeds het belangrijkste evenement in zijn soort is.

Het Britse popduo Let's Eat Grandma (Rosa Walton and Jenny Hollingworth) treedt op tijdens Eurosonic Noorderslag.

Het Britse popduo Let's Eat Grandma (Rosa Walton and Jenny Hollingworth) treedt op tijdens Eurosonic Noorderslag.

ANP Kippa

„Er is in de loop der jaren bizar veel concurrentie bijgekomen”, vertelt Sikkema aan de vooravond van de start van een nieuwe Noorderslag op woensdag 17 januari. „Als je wilt, kun je elke week ergens ter wereld wel naar een showcasefestival of muziekconferentie.” De druk om zoveel mogelijk professionals toch elk jaar naar Groningen te krijgen, neemt toe. Wat onderscheidt Eurosonic Noorderslag van al die andere evenementen? „Er bestaat geen enkel ander showcasefestival dat uitsluitend draait om Europese muziek. Dat maakt ons het belangrijkste platform voor de honderden organisatoren van internationale festivals die hier de nieuwste talenten voor het komende seizoen scouten. Alle belangrijke opkomende liveartiesten vanuit heel Europa spelen hier.”

’Werkelijk iedereen die ertoe doet in de business’ trekt vanuit elke mogelijke uithoek van het continent naar de Noordelijke provinciestad in Nederland om tijdens het showcase- en conferentiefestival Eurosonic Noorderslag aanstormend muziektalent te scouten, zaken te doen en te netwerken. Meer dan 4000 professionals uit de internationale muziekwereld worden verwacht. Zij bezoeken op meer dan dertig locaties in de stad optredens van ruim 350 live-artiesten uit 32 landen die zich in de kijker proberen te spelen bij boekers, promotors en festivalorganisatoren.

Goede naam

In De Oosterpoort wordt zaterdag ook de jaarlijkse Popprijs uitgereikt aan de artiest die het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage leverde aan de Nederlandse popmuziek. Vorig jaar ging de vakprijs naar Martin Garrix. Daarnaast kunnen de professionals aanschuiven bij het driedaagse conferentieprogramma met ruim 150 panels, keynotes, debatten en netwerkborrels waar wordt gesproken over actuele thema’s in de muziekindustrie. Zo is er dit keer ook het debat over de uitspraken van rapper Boef, die wel gewoon optreedt tijdens het festival, ondanks de controverse rondom hem. Dit debat is live te volgen op sociale media.

Naast een sterke showcaseprogrammering probeert Noorderslag ook leidend te blijven met een inhoudelijk aantrekkelijk conferentieprogramma. „Naast de sprekers en thema’s die aan bod komen, besteden we ook veel aandacht aan optimale netwerkmogelijkheden. De hele internationale muziekscene komt hier samen. Dat hebben we deels te danken aan het feit dat we al heel lang bestaan en een goede naam hebben opgebouwd, maar dat moet je wel elk jaar opnieuw waarmaken door kwaliteit te blijven leveren.”

Onderdompelen

Dat Groningen niet de meest centrale locatie van het land is, komt het festival misschien juist ten goede, meent Sikkema. „Als je in Nederland woont rij je niet ’s nachts na een paar borrels nog even terug naar huis en als je vanuit het buitenland komt is het vanaf Schiphol ook nog wel een eindje rijden. Dat zorgt ervoor dat de meeste bezoekers de volle vier dagen blijven en zich volledig onderdompelen in het programma en alles wat er hier wordt georganiseerd.”

Eurosonic Noorderslag begint woensdag en duurt tot en met zaterdagnacht.

Lees meer over