Nieuws/Entertainment
1538684
Entertainment

Prinses Margriet gaat gewoon door, ook straks op haar 75e

Prinses Margriet

Prinses Margriet

Prinses Margriet, die vorige week met echtgenoot Pieter van Vollenhoven haar 51e huwelijksdag vierde, wordt aanstaande vrijdag 75 jaar. Zij heeft herhaaldelijk gezegd dat leeftijd op zich geen reden is om te stoppen met werken.

Prinses Margriet

Prinses Margriet

Ook na het terugtreden van oudste zus Beatrix als koningin en het aantreden van koning Willem-Alexander vervult prinses Margriet nog publieke taken, al behoren deelname aan Koningsdag en Prinsjesdag daar niet langer bij. Bij de Dodenherdenking op de Grebbeberg is ze wel altijd aanwezig. Tegelijk is ze zich er van bewust dat ze niet het eeuwige leven heeft of dat lichamelijke klachten dat werken kunnen belemmeren. „Ik heb geen glazen bol”, antwoordde ze vorig jaar dan ook toen ze aan het einde van een bezoek aan haar geboorteland Canada werd gevraagd of ze er in 2020 bij de viering van de 75e verjaardag van de bevrijding weer bij zou zijn.

75 en schaatsen

Behalve Canada, lopen het Rode Kruis en zorg voor de gehandicaptensport als rode draden door het leven van prinses Margriet. Bij het Rode Kruis is ze al sinds haar verlovingstijd betrokken en in 1980 zette zich al in voor de in Arnhem gehouden Paralympische Spelen. Die betrokkenheid is gebleven. Volgende maand is ze als erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis bij de herdenking van de Watersnoodramp en in maart reist ze als lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité naar Pyeongchang voor de Paralympische Winterspelen. Zelf schaatsen doet ze ook, maar dan voor het goede doel tijdens de door zoon prins Bernhard opgezette Hollandsche 100, waarmee geld wordt opgehaald voor onderzoek naar lymfeklierkanker.

De mijlpaal van vrijdag wordt in haar woonplaats Apeldoorn gevierd met een dansvoorstelling van Introdans. Margriet kreeg tien jaar geleden een soortgelijk cadeau van het Arnhemse dansgezelschap en dat viel destijds zeer in de smaak.