Entertainment/Film
1544010770
Film

Morsig tot in de details

’Der goldene Handschuh’ ✭✭✭

— Wat: film, drama, misdaad

— Regie: Fatih Akin

— Met: Jonas Dassler, Margaret Tiesel, Marc Hoseman

Seriemoordenaar Fritz Honka (Jonas Dassler) voor zijn stamkroeg.

Seriemoordenaar Fritz Honka (Jonas Dassler) voor zijn stamkroeg.

Nog tijdens het zien van Der goldene Handschuh begin je als kijker naar een douche te verlangen. De smerigheid druipt er vanaf in deze nieuwe film van de Duits-Turkse regisseur Fatih Akin. Hij portretteert daarin seriemoordenaar Fritz Honka, stamgast van het Hamburgse café waarnaar de titel verwijst.

Seriemoordenaar Fritz Honka (Jonas Dassler) voor zijn stamkroeg.

Seriemoordenaar Fritz Honka (Jonas Dassler) voor zijn stamkroeg.

Sfeer weet Akin (Gegen die Wand, Aus dem Nichts) wel te scheppen. In het café lijkt de lucht van verschaald bier en nicotinerook je tegemoet te slaan. Zo kun je de indringende geur van dood en verderf in Honka’s appartement ook bijna ruiken. Daar geeft de regisseur alle aanleiding toe.

Al in een van de eerste scènes vermoordt zijn hoofdpersoon (Jonas Dassler) een prostituee Waarna hij haar ontzielde lichaam met een zompig geluid in stukken zaagt. Een deel daarvan verstopt hij in holle ruimtes achter de houten wanden van zijn zolderkamer.

Der goldene Handschuh is gebaseerd op de gelijknamige biografie die Heinz Strunk in 2016 over Fritz Honka (1935-1998) publiceerde. Dat boek belicht een stuk uitgebreider de achtergrond van de man die zeker vier vrouwen ombracht,Fatih Akin reconstrueert vooral de gruweldaden van deze grenzeloos gefrustreerde lelijkerd, tot in hun onsmakelijke details. Daarmee wekt hij vooral afschuw opwekt, zonder duidelijk te maken met welk doel.

Intussen laat de cineast een jong en aantrekkelijk meisje door duister Hamburg dartelen. Enerzijds voelt dat als een goedkope manier om de spanning op te voeren. Al maakt hij daarmee ook pijnlijk duidelijk dat mededogen voor jeugd en schoonheid veel gemakkelijker valt op te brengen dan voor menselijk wrakhout.