Nieuws/Entertainment
1544431
Entertainment

Jeanine Hennis-Plasschaert spreekt op Vredescollege IFFR

Jeanine Hennis-Plasschaert, VVD-Tweede Kamerlid en voormalig minister van Defensie, is op donderdag 1 februari gastspreker van het Vredescollege tijdens het International Film Festival Rotterdam. Het college, een initiatief van de nieuwe hoofdsponsor van het festival vfonds, wordt gehouden voorafgaand aan de vertoning van de oorlogsfilm Der Haubtmann van Robert Schwentke.

Hennis zal in haar lezing ingaan op haar visie op vrede als voormalig voorvrouw van het leger. De lezing wordt ingeleid door festivaldirecteur Bero Beyer en voorzitter van het vfonds Robert Croll. Het vfonds investeert jaarlijks in meer dan tweehonderd projecten op het gebied van vrede en vrijheid.

Der Haubtmann vertelt het verhaal van de gedeserteerde Wehrmacht-soldaat Willy Herold. Hij trekt in de laatste dagen van de oorlog een gevonden officiersuniform aan. Het duurt niet lang voordat hij zich ook de bijpassende hautaine wreedheid aanmeet. Robert Schwentke geeft op dinsdag 30 januari op het IFFR een toelichting bij zijn film.

Op zondag 28 januari draagt de Zuid-Koreaanse filmmaker Kim Kyungmook de Freedom Lecture voor, een evenement in samenwerking met vfonds en De Balie. Kims films belichten de levens van mensen uit gemarginaliseerde groepen zoals Noord-Koreaanse vluchtelingen, homoseksuelen, transgenders en sekswerkers. Hij is daarnaast jurylid van de Hivos Tiger Competition 2018.