Entertainment/Film
1545511730
Film

Filmrecensie

Simpele ziel schudt onschuld af in ‘Clara Sola’

— Wat: drama

— Regie: Nathalie Álvarez Mesén

— Met: Wendy Chinchilla Araya, Daniel Castañeda Rincó

In Clara ontwaken na 40 jaar gevoelens die zij niet wil beteugelen.

In Clara ontwaken na 40 jaar gevoelens die zij niet wil beteugelen.

Gekleurde linten begrenzen haar wereld. Zichzelf ontdekken mag zij ook niet: haar moeder wrijft haar handen in met rode pepers om nachtelijk gewriemel onder de dekens te voorkomen. Tot de licht gebochelde en geestelijk wat achtergebleven Clara zich niet meer laat beperken in Clara Sola, het regiedebuut van Nathalie Álvarez Mesén.

In Clara ontwaken na 40 jaar gevoelens die zij niet wil beteugelen.

In Clara ontwaken na 40 jaar gevoelens die zij niet wil beteugelen.

De regisseur van Clara Sola werd geboren in Costa Rica, maar groeide op in Zweden, waar ze ook haar filmopleiding kreeg. Voor haar eerste speelfilm keerde ze echter terug naar haar wortels. Haar magisch-realistische vertelling draait om verzet tegen de rollen die we krijgen opgedrongen. In het geval van de 40-jarige Clara is haar rol die van wonderdoener: haar moeder houdt vol dat zij daartoe is uitverkoren door de Heilige Maria zelf. Ook haar onschuld is opgelegd. Alleen maakt de nieuwe vriend van haar vijftienjarige nichtje op een dag gevoelens in haar los die zij niet kan en wil beteugelen.

De witte merrie Yuka, geschonken uit dank voor een genezing, lijkt Clara’s maagdelijkheid in beeld te weerspiegelen. Daarnaast onderstreept het edele dier haar innige band met de natuur, tot het kleinste insect aan toe. Zo jaagt zij vuurvliegjes na en laat liefkozend een kever over haar hand kruipen. Clara Sola wordt er een heel zintuiglijke film door, ook door de manier waarop aanrakingen haar raken. Actrice Wendy Chinchilla Araya is daarbij lang het verstilde middelpunt van dit sensuele drama. Tot zij als Clara steeds nadrukkelijker haar sociale ketenen van zich afwerpt en zich niet langer laat vertellen wie zij is of moet zijn.

✭✭✭✭ (4 van 5)