Entertainment/Film
1552493424
Film

Rusland waarschuwt Disney voor ’schadelijke’ animatie met gay hoofdpersoon

De Russische censuur heeft de Walt Disney Company gewaarschuwd om de korte animatiefilm Out niet in Rusland uit te brengen. Het tekenfilmpje, over een man die op het punt staat zijn ouders te vertellen dat hij gay is, is volgens de Russische regels schadelijk voor kinderen.

Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, heeft Disney een brief gestuurd waarin wordt gesteld dat het filmpje informatie verspreidt die ’in strijd zijn met de familiewaarden en niet-traditionele seksuele relaties promoot.’

Homoseksualiteit is in Rusland niet strafbaar. Maar sinds 2013 is het wel verboden om ’propaganda te maken voor niet-traditionele seksuele waarden’. Volgens de overheid zouden jongeren op verkeerde gedachten kunnen worden gebracht als in media, films en boeken homoseksuele personages worden getoond. De wetgeving is wereldwijd veroordeeld door mensenrechtenorganisaties.

Out is de eerste film van Disney en Pixar met een gay hoofdpersonage. De animatie, die werd genomineerd voor een Oscar, is in de VS en Europa al enige tijd op streamingdienst Disney+ te zien.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop