Nieuws/Entertainment
1567014
Entertainment

Bijrol van Gijs van de Westelaken in Patser

Gijs van de Westelaken (producent) en Susan Visser (actrice).

Gijs van de Westelaken (producent) en Susan Visser (actrice).

Gijs van de Westelaken heeft als coproducent van de film Patser een piepkleine rol gekregen van het Vlaamse regisseursduo Adil El Arbi en Billal Fallah. Gijs van de Westelaken speelt in de Vlaams-Nederlandse film over een drugsbendeoorlog een van de daders in een reeks liquidaties.

Gijs van de Westelaken (producent) en Susan Visser (actrice).

Gijs van de Westelaken (producent) en Susan Visser (actrice).

Het is niet voor het eerst dat producent Gijs van de Westelaken een cameo kreeg in zijn eigen films. In de films van regisseur Theo van Gogh speelde hij een hoop rolletjes. „Bijna altijd als politiecommissaris”, vertelt hij. Voor de rol in Patser hoefde hij niet te acteren. „Dit was alleen maar schieten”, zegt de coproducent van de Vlaams-Nederlandse gangsterfilm. „Het gaat in een flits voorbij. Je moet haast een wedstrijd uitschrijven om me te herkennen.”

Ook de Belgische producenten Kobe van Steenberghe en Hendrik Verthé hebben een cameo in de film Patser. Van de Westelaken: „Kobe schiet eerst en wordt daarna doorzeefd met kogels door acteur Werner Kolf en zie je vervolgens geheel bebloed omvallen.”

Van de Westelaken noemt het opmerkelijk dat het Vlaamse regisseursduo ervoor koos met echte pistolen te werken die daadwerkelijk knallen. „Normaal hoor je bij het draaien van schietscènes alleen een klikje of een zacht plofje en monteer je later een geluidsfragment van een schot. Maar bij Adil en Billal moet het echt zo hard mogelijk klinken. Ik was bij de opname van de shoot-out en dat was me een enorme herrie! Dat werkt, acteurs zie je denken ’this is serious stuff’. Dat zie je terug in de montage.”

Patser gaat maandag in première in Antwerpen en een week later in Amsterdam in het bijzijn van Ali B. die in Patser zijn filmdebuut maakt. Patser draait vanaf 1 februari in de Nederlandse bioscopen en een week eerder in Vlaanderen.