Nieuws/Entertainment
1593778
Entertainment

’Anita Witzier bevestigt dat ze vooringenomen is’

Jan Roos boycot NPO vanwege ’framen’

Jan Roos

Jan Roos

Columnist en politicus Jan Roos zal nooit meer verschijnen in een programma van de publieke omroep. Hij is het zat om te dienen als de „kop van Jut”, zo schrijft hij vrijdag in een column op de weblog De Dagelijkse Standaard.

Jan Roos

Jan Roos

Roos heeft zijn besluit genomen na zijn bezoek aan het KRO-NCRV-programma De Reünie. „Eigenlijk wilde ik er niet meedoen, maar werd uitgenodigd om mijn klasgenoten van de middelbare school weer te ontmoeten toen ik met mijn vriendin in de auto zat”, schrijft hij. „En zij vond dat ik het juist moest doen om me ook eens van een andere kant te presenteren en haalde me over. Enfin, met lood in de schoenen ging ik dus richting Hilversum.”

Volgens Roos trok presentatrice Anita Witzier „een gezicht of ze net in een vers gedraaide hondendrol was gestapt toen het hoofdstukje Jan Roos werd behandeld. Na wat negatieve teksten over mij werd er een filmpje ingestart met het bekende fragment bij PowNews, waar ik een aantal Kamerleden aanspreek op hun uiterlijk.” Het irriteert Roos mateloos dat dit fragment bij de NPO altijd wordt getoond zonder enige context. „Dit was een item dat ging over pesten op de werkvloer. Maar bij Jinek, bij Nieuwsuur, bij Pauw en ga zo maar door: steeds weer dat stukje van een jaar of vier geleden zonder te vermelden waar het precies over ging. En daarmee doen ze precies wat ze anderen steeds van beschuldigen: selectief knippen en framen.”

Taboedoorbrekend

De oud-partijleider van VNL meldt geïrriteerd dat er niets gemeld werd over „het best beluisterde nachtradioprogramma van Nederland, Echte Jannen, dat ik presenteerde en schreef. Niets over twee nominaties voor de hoogste radioprijzen die ik ooit kreeg. Twee jaar dagelijkse taboedoorbrekende columns op BNR Nieuwsradio werden niet genoemd.” Ook het Oekraïne-refendum dat Roos mede initieerde bleek het bespreken niet waard. „Alleen maar weer dat filmpje waar ik toenmalig minister Blok op zijn uiterlijk aansprak. En daarna vroeg Anita, met een blik of ze net gefermenteerde stierenballen had gegeten, of ik vroeger ook zo’n naar mannetje was, dat alleen maar mensen kon pesten.”

Anita Witzier bleef volgens Roos de hele uitzending door zuur en negatief doen. „Ze bevestigde daarmee dat juist zij vooringenomen is, dat juist haar beeld alleen maar negatief is en niets met de werkelijkheid te maken heeft zal er waarschijnlijk nooit ingaan. Maar ik besloot wel om mij nooit meer te laten gebruiken door de NPO. Als ze een kop van Jut zoeken bellen ze maar een ander.”