Entertainment/Film
1599159994
Film

Filmrecensie

Idris Elba voor de leeuwen in ’Beast’

— Wat: avontuur, thriller

— Regie: Baltasar Kormákur

— Met: Idris Elba, Sharlto Copley, Iyana Halley

Idris Elba als Nathan in ’Beast’.

Idris Elba als Nathan in ’Beast’.

In Prooi van Dick Maas gold het Vondelpark nog als jachtterrein, maar het viervoetige titelpersonage uit Beast gaat gewoon los waar hij thuishoort: op de Afrikaanse savanne. Nadat stropers zijn hele troep hebben omgebracht, verandert een mannetjesleeuw daar in een moordmachine met manen. Slecht nieuws voor dokter Nate Daniels (Idris Elba) en zijn twee tienerdochters.

Idris Elba als Nathan in ’Beast’.

Idris Elba als Nathan in ’Beast’.

Eigenlijk hadden die drie met elkaar al voldoende te verhapstukken. Terwijl hij gescheiden leefde van zijn gezin, overleed Nate’s ex. Zijn schuldgevoel, daarover wordt nog eens aangewakkerd door het stuurse gedrag van zijn oudste dochter. Emotionele bagage die hun reis die naar de geboortegrond van haar moeder nog eens extra beladen maakt.

Oom Martin (Sharlto Copley), een oude vriend, is in Zuid-Afrika hun gastheer. Hij werkt als jachtopziener in een wildreservaat en laat Nate en zijn dochters zien wat voor moois de natuur te bieden heeft. Al stond een ontmoeting met een leeuw die het doelgericht op mensen gemunt heeft natuurlijk niet op de planning.

De IJslandse regisseur Baltasar Kormákur (101 Reykjavik, Contraband, Everest) maakt daar ver van huis een redelijk onderhoudend jungle-avontuur van. Een echte leeuw kwam aan de directe confrontaties niet te pas: daarvoor diende een digitaal exemplaar dat niet altijd overtuigt. Beter is het acteerwerk en Kormákurs subjectieve cameravoering, waarmee hij weet te suggereren dat in elke schaduw gevaar kan schuilen.

Jammer blijft intussen dat de menselijke personages in deze film geregeld onbegrijpelijke keuzes maken, die louter dienen om de spanning op te voeren. Zo springt in Beast niet de leeuw maar het scenario opzichtig door allerlei hoepels.

✭✭✭ (3 van 5)