Entertainment/Cultuur
160000102
Cultuur

Zes keer op rij: S10 naar finale Eurovisie Songfestival

TURIJN - De Nederlandse zangeres S10 kan terugkijken op een geweldige eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Met het meeslepende lied De diepte wist ze de harten van vele kijkers te veroveren. Haar beloning is, zaterdag, een finaleplaats.

In de zaal in Turijn wist ze het publiek meteen stil te krijgen. De Britse journalist William Lee Adams zei over de Nederlandse inzending: „This is art.” Een paar maanden geleden was er nog enige vrees dat de rest van Europa geen aansluiting kan vinden bij een lied in de Nederlandse taal. Maar het bleek juist nog prima te werken voor het Songfestival.

Het mooiste moment van haar optreden was zonder meer het einde. Op dat moment daalt S10 van de verhoging af en zie je haar bij wijze van spreken weglopen van haar eigen verdriet. Tegelijkertijd maakt ze haar lied De diepte klein en lijkt ze de tekst aan het eind van haar performance alleen nog maar te fluisteren.

De buitenlandse pers is lyrisch over het optreden van S10.

Krachtpatserij

„Je hebt het absoluut geweldig gedaan”, schreef Duncan Laurence, die in 2019 het liedjesfestijn op zijn naam wist te schrijven, op sociale media. „Fuck, wat was het goed.”

Niet alleen Nederland, maar ook Griekenland lukte het om Turijn in vervoering te krijgen. De Griekse zangeres zorgde bovendien voor vocale krachtpatserij.

Deze landen gaan door naar de grote Eurovisie-finale op zaterdag: Nederland, Zwitserland, Armenië, IJsland, Oekraïne, Litouwen, Portugal, Griekenland, Noorwegen, Moldavië. Voor S10 liep de spanning wel heel erg op; zij werd pas als tiende en laatste gekozen.

Hoogtepunt

Opmerkelijk was dat modeland Italië zijn presentatoren in redelijk saaie pakken had gestoken. Veel aanwezigen hopen dat daar verbetering in komt tijdens de shows van donderdag en zaterdag. Ook was het opvallend dat de presentatoren veel met elkaar flirtten.

Absoluut hoogtepunt was de vertolking van het Italiaanse lied Fai rumore door de zanger Antonio Diodato. Hij zou twee jaar geleden Italië vertegenwoordigen met dit lied. Toen werd hij getipt als mogelijke winnaar, maar vanwege de Covid-pandemie ging het Songfestival in 2020 niet door. Met het optreden dinsdagavond kon hij zijn lied alsnog op het Eurovisie-podium uitvoeren. Het werd in het publiek woord voor woord meegezongen.

Eerbetoon

Minder enthousiast waren veel kijkers over het korte eerbetoon aan zangeres Raffaella Carra, waarbij niet eens een foto van haar werd getoond. Nadat vorig jaar de rockband Maneskin voor Italië wist te winnen, werd ze al snel genoemd als mogelijke presentator van het liedjesevenement.

Jammer genoeg overleed ze enkele weken nadat Italië de Eurovisiezege binnenhaalde op 78-jarige leeftijd. In Nederland kreeg ze in 1977 bekendheid met het lied A far l’amore comincia tu, dat een top-10-hit werd.

De populaire zangeres en tv-presentatrice was in Italië een warm pleitbezorger van het Eurovisie Songfestival. Mede dankzij haar inspanningen keerde Italië in 2011 terug, nadat het land het Songfestival sinds 1993 links had laten liggen; op de editie van 1997 na. Toen vergat de Italiaanse omroep zich af te melden.

Nederland bij best scorende landen

Nederland heeft dankzij S10 en haar nummer De diepte voor het zesde jaar op rij de finale van het Eurovisie Songfestival bereikt. Daarmee hoort Nederland bij de best scorende landen van de afgelopen jaren.

Alleen Zweden en Oekraïne hebben een nog langere reeks finaleplaatsen behaald. Oekraïne plaatste zich dinsdagavond zelfs voor de zeventiende keer op rij voor de eindstrijd. Het land, dat sinds 2003 meedoet, miste daarmee nog geen enkele finale.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Songfestivaldal

Zweden staat nu op tien en kan donderdag op elf komen. Israël en Cyprus stonden in de afgelopen zes jaar ook in de finale en kunnen bij een goed resultaat in de tweede halve finale op zeven komen.

Sinds Anouk Nederland in 2013 uit een diep Songfestivaldal hielp, wist alleen Trijntje Oosterhuis in 2015 de finale niet te halen. Daarvoor zette Nederland een recordlange reeks van acht gemiste finales op rij neer.

Sindsdien doet Nederland weer serieus mee, met als hoogtepunten de tweede plaats van The Common Linnets in 2014 en de winst van Duncan Laurence in 2019.