Nieuws/Entertainment
1607295
Entertainment

’Patser is ode aan gangsterfilms’

De brute film Patser is een ode aan beroemde gangsterfilms. De Vlaamse hoofdrolspeler Matteo Simoni, die in de film straatboef Adamo speelt, noemt het een hommage aan de klassiekers in het misdaadgenre.

„De regisseurs Adil en Bilall hebben heel goed gekeken naar Goodfellas, Scarface, La Haine, The Godfather, The Wolf of Wall Street. Dat waren de inspiratiebronnen van dit project. Bioscoopbezoekers kunnen referenties zoeken”, vertelt Matteo. „We geven het schaamteloos toe.”

Matteo Simoni speelt in Patser de rol van straatboef Adamo die in een drugsmilieu verzeild raakt. „Wat voor mij het moeilijkste was is het dialect dat ik in de film spreek. Zelf kom ik uit Zuid-Limburg, van Hasselt. Limburgers staan bekend om het zingen in hun spraak. Adamo komt uit de wijk Kiel in Antwerpen. Dit dialect, en dan ook nog eens straattaal, was zwoegen en zweten voor mij. Dat heeft me onzeker gemaakt, daar ben ik bang van geworden. Het werd de start van een creatief proces.”

Adrenaline

Matteo omschrijft Patser, waarin ook rollen voor Ali B en de Nederlandse rappers Adje en Hef zijn weggelegd, als een adrenalineshot. „Het is een film die we denk ik toch nog niet veel gezien hebben in Nederland en België.”

De opnames van vechtscènes waren voor de hoofdrolspeler loodzwaar. „Ik ben nog nooit eerder thuisgekomen met zoveel bloedneuzen, schrammen en littekens. De regisseurs vragen heel veel van hun acteurs. Het aantal takes was hallucinant. Na drie takes voel je je al doodgeslagen en wil je stoppen en dan willen ze nog twintig takes.”

Grenzen

Matteo pleit voor meer grensoverschrijdende films. „Ik denk dat het goed is dat er eindelijk een film wordt gemaakt over de grenzen heen. We moeten dat meer doen. Ik vind dat de Vlaamse en Nederlandse filmindustrie vaker nee moet zeggen tegen remakes en zuiniger moet zijn. Spaar dat geld voor een overkoepelende film. Patser kan deze discussie openen.”

In de misdaadfilm wordt volop gescholden door de personages, iets wat het personage Adamo beter afgaat dan acteur Matteo. „Ik ben in het dagelijks leven niet iemand met een luide of krachtige stem. Ik zal niets snel roepen in een discussie. In de film kunnen we er niet omheen. Patser speelt zich af in een straatmilieu, een drugsmilieu. Het zou heel raar zijn moesten we daar niet in roepen. Het is een verlenging van de thematiek van de film. Het hoort erbij.”

Lagen

De nieuwe misdaadfilm heeft overigens meer lagen, legt Matteo uit. „Adamo is een jongen die iets wil zijn en wil betekenen. Hij wil vooral graag gezien worden en respect krijgen van mensen rondom hem. Dat is een universeel thema. Adamo vecht om erkenning. Hij vecht tegen een systeem van een vrij rechtse maatschappij. Hij worstelt met discriminatie, afgunst en nijd. Hij zoekt zijn eigen weg en doet dat via drugs, maar je kunt het ook groter bekijken.”

Patser is voorlopig de laatste Vlaamse film van de regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah, die op het punt staan Will Smith in Bad Boys 3 te gaan regisseren. Het duo is ook in de running voor de regie van Beverly Hills Cop 4, met Eddie Murphy in de hoofdrol. Matteo Simoni heeft zijn eigen ambities. „Ik wil wel films maken over de grenzen heen, maar ik denk daarbij eerder aan de Franse cinema, de Duitse en Italiaanse. Het hoeft niet beslist Hollywood te zijn.”

Patser ging maandagavond in première in Amsterdam en draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen.