Nieuws/Entertainment

Bart Römer: ’Den Haag heeft geen enkele cultuurvisie’

Hollandse Hoogte / Klaas Fopma

De politiek heeft geen enkele visie over wat cultuur in Nederland zou moeten zijn of betekenen. Die kritiek uit Filmacademie-directeur Bart Römer dinsdag in een interview met het online magazine Plot. Het blad sprak Römer over de vraag hoe de kwaliteit van de Nederlandse film verbeterd zou moeten worden.

Hollandse Hoogte / Klaas Fopma

De directeur uit felle kritiek op de Haagse politiek. „Ik zou graag bij de overheid een gesprekspartner hebben om een klimaat te scheppen waarbinnen creativiteit kan ontstaan”, stelt Römer. „De overheid geeft, alle bezuinigingen ten spijt, nog altijd veel geld uit aan kunst en cultuur, maar het gaat er in Den Haag nooit over.”

De overheid heeft volgens de directeur geen enkele visie over cultuur. „Die is er niet. Iedereen vindt het normaal dat kinderen rekenen en taal leren, maar als ze in een museum terechtkomen en je staat met ze voor een schilderij en vraagt: heb je enig idee waar je naar kijkt? Nee. Dat is mijn frustratie.”

Meer levenservaring

De Filmacademie zou graag de mogelijkheid hebben, ook financieel, om wat oudere studenten aan te nemen op de Filmacademie. „Mensen waar wat meer levenservaring overheen is gegaan. Wat wij in Nederland niet hebben is een broedplaats tussen de Academie en het reguliere beroepsveld. Waar plannen kunnen ontstaan, low-budget of niet low-budget. Na school kom je in het systeem en dat wordt met de beste intenties gedaan. Maar als je niet in het systeem past, zijn er geen alternatieven.”

Römer was in het verleden acteur, onder meer in Spijkerhoek en Medisch Centrum West, en netmanager voor Nederland 2.

Bekijk meer van