Entertainment/Cultuur
1614938076
Cultuur

Kalush Orchestra ’dankbaar’ voor Britse hulp bij organisatie Songfestival

De leden van de Oekraïnse band Kalush Orchestra.

De leden van de Oekraïnse band Kalush Orchestra.

Oleh Psiuk, de frontman van de Oekraïense Songfestivalwinnaar Kalush Orchestra, is dankbaar dat het Verenigd Koninkrijk de organisatie van het komende Eurovisie Songfestival op zich zal nemen. Dat laat de rapper weten in een korte verklaring aan het Britse persbureau PA.

De leden van de Oekraïnse band Kalush Orchestra.

De leden van de Oekraïnse band Kalush Orchestra.

„Natuurlijk vinden we het erg jammer dat het Songfestival volgend jaar niet in Oekraïne wordt gehouden. Maar we zijn de Britten dankbaar voor hun solidariteit en voor het instemmen met de organisatie”, aldus Psiuk, bekend van zijn roze hoedje. „We hopen dat het Songfestival een Oekraïens tintje zal hebben en onze mooie, unieke cultuur zal vieren.”

Psiuk wil er samen met de andere bandleden ’alles aan doen’ om de act die volgend jaar namens Oekraïne zal uitkomen, te laten winnen. „Dan kan Eurovisie 2024 alsnog plaatshebben in een vredig land”, zo hoopt de artiest.

Maandag werd bekend dat het Songfestival volgend jaar naar het Verenigd Koninkrijk gaat. Volgens de European Broadcasting Union (EBU) is het in Oekraïne niet veilig genoeg vanwege de oorlog met Rusland. Eerder liet Psiuk zich nog kritisch uit over het voornemen om naar een ander land uit te wijken. Zo maakte hij tijdens een optreden in Amsterdam vorige maand een statement door ’Eurovision in Oekraïne’ te roepen.