Nieuws/Entertainment
1621293269
Entertainment

Schouten reageert op slacht-item Zondag met Lubach

Arjen Lubach

Arjen Lubach

Het tekort aan dierenartsen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft geen directe gevolgen op slachtkeuringen door die organisatie. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten maandag na vragen door D66. De partij sloeg alarm na een item van tv-programma Zondag met Lubach.

Arjen Lubach

Arjen Lubach

In die uitzending besprak presentator Arjen Lubach schokkende beelden van het slachten en vergassen van kippen en varkens. Uit onderzoek dat Schouten eerder heeft laten doen, blijkt dat er nog veel mis gaat bij de controle op slachtingen. Deel van het probleem is volgens Lubach het tekort aan toezichthoudende dierenartsen. Maar volgens de minister heeft dat dus geen enkele invloed.

Wel leidt het tekort aan dierenartsen tot een hogere werkdruk, zegt Schouten. „Dit heeft als gevolg dat er minder ruimte is voor opleidingen, werkoverleg en andere vormen van afstemming tussen dierenartsen”, schrijft de minister. Zij stelt dat er wordt gewerkt aan een oplossing.

Te schokkende beelden

Het item leidde de afgelopen maanden tot een toename van het aantal vegetariërs. Dat stelde ProVeg, de organisatie die mensen probeert te bewegen minder vlees te eten. Er meldden zich na de uitzending van het VPRO-programma een paar duizend mensen die de zogenoemde ’Veggie Challenge’ willen aangaan. Zij beloven dan zeker dertig dagen geen vlees te eten om te kijken hoe dat bevalt.

Het item mocht overigens volgens de NPO-regels niet vóór 22.00 uur worden uitgezonden, omdat de beelden volgens de Kijkwijzer te schokkend zijn voor kinderen onder de zestien. Daarom kan de uitzending van Zondag met Lubach alleen ’s nachts worden teruggekeken.

Arjen Lubach was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.