Entertainment/Gossip
1637934990
Gossip

R. Kelly veroordeeld tot 30 jaar cel in misbruikzaak

R. Kelly

R. Kelly

R. Kelly is veroordeeld tot 30 jaar cel in de misbruikzaak in New York. De 55-jarige zanger werd vorig jaar september schuldig bevonden aan onder meer het leiden van een organisatie die als doel had vrouwen en minderjarige meisjes te misbruiken.

R. Kelly

R. Kelly

De openbaar aanklagers hadden een straf van minimaal 25 jaar geëist. De advocaten van Kelly vonden dat hij maximaal tien jaar had moeten krijgen.

Tijdens de zitting maakten enkele vermeende slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Zij vertelden onder meer hoe groot de impact van Kelly op hun leven is. „Robert, je hebt zoveel levens verwoest”, sprak een van hen de zanger toe. „Ik vreesde voor mijn leven”, zei een ander. „Ik hoop dat je de rest van je leven de gevangenis in moet”, sprak een andere vrouw geëmotioneerd.

Geen verrassing

Voor R. Kelly is de straf van dertig jaar cel geen grote verrassing. Zijn advocaat Jennifer Bonjean liet woensdag na afloop van de uitspraak aan verslaggevers bij de rechtbank weten dat de zanger daarop ’voorbereid’ was. Volgens Bonjean is hij wel ’bedroefd’ door het vonnis en klopt het beeld niet dat in de zaak van hem is geschetst. „Hij is geen roofdier”, aldus de advocaat.

Over een mogelijk beroep tegen de uitspraak heeft Bonjean het nog niet. Naar verwachting komt dat er wel, want na het juryoordeel in september werd dat plan al aangekondigd.

Video: De openbaar aanklager noemt R. Kelly een roofdier.

Schuldig

De jury achtte Kelly vorig jaar schuldig aan alle aanklachten die tegen hem zijn ingediend. De r&b-zanger werd ook schuldig bevonden aan vrijheidsberoving, dwangarbeid en verschillende overtredingen van de Amerikaanse ’Mann Act’, de federale wetgeving rond mensenhandel.

De rechtszaak in New York is niet de enige die tegen Kelly loopt. De zanger, die sinds 2019 vastzit, staat ook nog processen in Illinois en Minnesota te wachten.

Seksueel wangedrag

Kelly wordt al jaren beschuldigd van seksueel wangedrag tegenover minderjarige vrouwen. Eerder schikte de zanger met vermeende slachtoffers. In 2008 werd hij vrijgesproken van meerdere aanklachten wegens het maken van kinderporno.

De verhalen rond het misbruik van Kelly namen weer toe na het verschijnen van de documentaireserie Surviving R. Kelly uit 2019. Hierin beweerden meerdere vrouwen op minderjarige leeftijd slachtoffer van hem te zijn geworden. Na het zien van de beelden riepen openbaar aanklagers in Chicago vermeende slachtoffers op naar voren te komen.

VIDEO: Voorafgaand aan een inhoudelijke behandeling vertelde verslaggever Daniëlle Kool enkele details over het gedrag van R. Kelly. De zanger was toen nog niet veroordeeld.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop