Entertainment/Film
1638268910
Film

Paramount wil dat rechtbank plagiaatzaak Top Gun: Maverick laat vallen

Paramount Pictures heeft er bij de rechtbank op aangedrongen om de tegen de studio aangespannen plagiaatzaak te laten vallen. De familie van een Israëlische schrijver diende eerder een aanklacht in omdat de producenten de film Top Gun: Maverick onrechtmatig zouden hebben gebaseerd op werk van Ehud Yonay uit 1983.

Yonay schreef in 1983 het artikel Top Guns over het leven van Amerikaanse straaljagerpiloten, waardoor de makers van de eerste Top Gun-film uit 1986 geïnspireerd raakten voor de inmiddels wereldberoemde film. Destijds zou Yonay daar ook voor zijn betaald.

Voor de vervolgfilm Top Gun: Maverick zouden niet de volgens de familie nodige rechten zijn gekocht voor het verhaal. De erven van de journalist eisen nu dan ook een schadevergoeding. Hoeveel geld ze wilden is niet duidelijk.

De filmstudio is het oneens met de familie en zegt zich ’krachtig’ voor de rechter te zullen verdedigen in deze zaak. „Het is duidelijk dat Top Gun: Maverick - in tegenstelling tot de irrelevante en misleidende vermeende vergelijking van de eisers - niks van het beschermde werk uit het artikel heeft overgenomen”, schrijft Paramount volgens entertainmentwebsite Deadline aan de rechtbank. „De aanklagers hebben geen monopoly op het werk van Top Gun.”