Nieuws/Entertainment
1644201753
Entertainment

’Drs. P heeft vergeten groenten gered’

Tekstschrijver en dichter Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P

Tekstschrijver en dichter Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P

Tekstdichter Drs. P is er hoogstpersoonlijk voor verantwoordelijk geweest dat een aantal vergeten groenten tegenwoordig weer in grote getalen in de winkels te krijgen zijn. Dat vertelde hoofdredacteur Ton den Boon in het Radio 5-programma Volgspot. Den Boon belichtte het volstrekt unieke taalgebruik van Heinz Polzer, die dit jaar honderd zou zijn geworden.

Tekstschrijver en dichter Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P

Tekstschrijver en dichter Hermann Polzer, beter bekend als Drs. P

„Door de vreemde combinatie van vier vergeten groenten in het lied Knoolraap en lof, schorseneren en prei heeft hij er hoogtspersoonlijk voor gezorgd dat deze groenten nu weer in de winkels te krijgen zijn”, aldus Den Boon. Het lied uit 1987 is een gospel-achtige melodie waarin Drs. P in zijn strofen diverse misstanden in de samenleving aansnijdt. Elke zin wordt afgesloten met een koortje dat de regel ’knolraap en lof, schorseneren en prei’ zingt. Het werd uiteindelijk, samen met Dodenrit en Veerpont, een van de bekendste nummers van de Zwitsers-Nederlandse poeet.

„Die combinatie van groenten vind je tegenwoordig ook regelmatig aan los van de context van het lied”, vertelde Den Boon. „In De Volkskrant stond onlangs een artikel over boodschappen in de supermarkt. Daarin wordt beschreven dat in een tas knolraap en lof, schorseneren en prei zitten. Maar natuurlijk zitten niet al die groenten in één tas; je kan ze niet eens in hetzelfde seizoen kopen. Het is een synoniem geworden voor de oud-Hollandse groenten.”

Een andere zinssnede uit hetzelfde lied staat sinds kort in De Dikke Van Dale. „De term oneerbaar betasten, die in de strofe ’liegen bedriegen / oneerbaar betasten’ voorkomt, tref je sinds de MeToo-affaires heel regelmatig weer aan in de media”, stelt hoofdredacteur Den Boon. „Ook deze ongebruikelijke combinatie van woorden, die voor het lied nooit was gebruikt, is een heel eigen leven gaan leiden. Dankzij het lied van Drs. P is de term volledig gepopulariseerd.”

Drs. P (1919-2015) geldt als een van de grootste Nederlandse tekstdichters van de twintigste eeuw. Het jubileumjaar wordt onder meer gevierd met een nieuw boekwerk over zijn leven én een theatervoorstelling van Erik van Muiswinkel over zijn werk. Drs. P had zijn populariteit te danken aan zijn krakerige stemgeluid, plechtig-droogkomische zang- en verteltrant en keurig uiterlijk in combinatie met de taalvaardigheid en humor in zijn nummers.

Trofee

Op 29 oktober wordt voor het eerst de Drs P Trofee uitgereikt aan een auteur of kunstenaar die op humoristische wijze de Nederlandse taal gebruikt of verrijkt. Aan de award is ook een geldbedrag verbonden. Dit jaar gaat het om een bedrag van 2019 euro; de prijs wordt voortaan ieder jaar met één euro vermeerderd. Volgens de initiatiefnemers van het beeldje, die de nalatenschap van Polzer beheren, is de Drs. P Trofee de eerste prijs met inflatiecorrectie.