Nieuws/Entertainment
1650210
Entertainment

Presentator kreeg stevige kritiek van dierenrechtenorganisaties

Filemon Wesselink: ’Toch geen hondenvlees voor mij in Pyeongchang’

Filemon Wesselink

Filemon Wesselink

Vandaag gaan in Pyeongchang, Zuid-Korea, de Olympische Winterspelen van start. Filemon Wesselink, die dagelijks verslag doet van het mondiale sportevenement, zag zijn werkbezoek als een mooie gelegenheid om een nieuwe ervaring van zijn bucketlist af te vinken, namelijk het eten van hondenvlees. Zag, want inmiddels ziet de presentator toch af van de Aziatische delicatesse. „Het kwam als een grapje in me op.”

Filemon Wesselink

Filemon Wesselink

Vijf jaar lang was Filemon te zien in Try Before You Die, waarin hij met presentatoren als Katja Schuurman, Sophie Hilbrand en Sander Lantinga dingen deed die je gedaan zou moeten hebben voordat je sterft. Inmiddels is het het BNN-programma al bijna zeven jaar van de buis, maar dat weerhoudt Filemon er niet van de grens te blijven opzoeken. „Ik ben zelf heel erg benieuwd naar hond”, liet de presentator afgelopen week weten in gesprek met schaatser Kai Verbij. „Dat eten ze in Zuid-Korea toch veel? Je kunt daar kiezen tussen een Deense dog of een teckel. Ik ga het wel proeven. Niet een hele hond, gewoon een broodje hond.”

De uitspraken van Filemon waren dierenrechtenorganisatie PETA een doorn in het oog. Een woordvoerder laat aan De Telegraaf/Privé weten: De hondenvleesindustrie veroorzaakt bij talloze dieren onvoorstelbaar veel angst, pijn, en leed en wordt wereldwijd gelaakt om haar afschuwelijk wrede praktijken. Het is niet grappig of origineel om deze industrie te steunen – het is walgelijk en amoreel. Er zou geen enkel dier geslacht moeten worden voor een vluchtige hap, en we sporen diegenen die walgen van het egoïstische verlangen van deze presentator om een hond te kwetsen aan om te veranderen wat er op hun eigen bord ligt door vegan te worden.”

Wrede vleesindustrie

Mede door deze woorden heeft Filemon het besluit genomen het stukje hondenvlees toch aan zich voorbij te laten gaan. „Het kwam als een grapje in me op”, vertelt hij aan De Telegraaf/Privé. „Ik wist echter niet dat er een wrede vleesindustrie achter zat, dat heb ik later begrepen. Daarom ga ik dan ook geen hondenvlees eten. Zelf ben ik geen hele grote vleeseter, en als ik het eet dan biologisch of biologisch dynamisch. Ik eet met mijn gezin één of twee keer per week vlees, en dan meestal vis.”

Filemon, die ook op Twitter en Facebook de nodige kritiek kreeg, laat verder weten dat hij niet staat te springen om agressieve reacties op sociale media. „Mijn kinderen kunnen inmiddels ook lezen. Maar ik sta altijd open voor discussie en goede argumenten.”