Entertainment/Sterren
1651860762
Sterren

Erewacht en vliegtuig uit WOII op uitvaart Captain Tom

Met een indrukwekkende uitvaart is zaterdag in het Verenigd Koninkrijk afscheid genomen van de Britse coronaheld Tom Moore. De lijkwagen met het lichaam van ’Captain Tom’ arriveerde aan het eind van de ochtend bij het crematorium in Bedford, berichtte de BBC. Daar vuurde een 14-koppige militaire erewacht drie salvo’s af.

Familieleden van Moore hebben tijdens de begrafenis hun ’trots’ uitgesproken. Zijn kleindochter Georgia Ingram-Moore las het gedicht De Magiër voor, dat ze heeft helpen schrijven. Het gaat over leven met iemand die ’ons de hele dag aan het lachen maakt’ en ’weet wat belangrijk is’. Zijn kleinzoon Benjamin sprak over een ’ongelooflijke grootvader, mentor en vriend’. Hannah Ingram-Moore beschreef haar vader als ’een baken van licht en hoop voor de wereld’.

Moore kreeg in zijn land een heldenstatus dankzij zijn wandelactie om tijdens de pandemie geld op te halen voor de gezondheidszorg. Die leverde tientallen miljoenen op. Toen de 100-jarige Brit dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus en overleed, leidde dat tot veel verdrietige reacties.

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

Hoewel vanwege de coronacrisis slechts acht familieleden aanwezig konden zijn bij de uitvaart, zeiden de nabestaanden vooraf dat het een ’spectaculaire’ gebeurtenis zou worden. Zo vloog als eerbetoon een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, een C-47 Dakota, langs. Op de grafkist van Moore lagen een Britse vlag en zijn onderscheidingen.

Op meerdere plaatsen in het land, waaronder ook het dorp waar Moore woonde, klonken aan het begin van de uitvaart de kerkklokken honderd keer. Zanger Michael Bublé nam een versie op van het nummer Smile dat tijdens de plechtigheid te horen was. Aan het eind van de ceremonie klonk op verzoek van Moore het nummer My Way van Frank Sinatra. Een hoornblazer speelde The Last Post toen de dienst eindigde.

Captain Tom kwam oorspronkelijk uit Keighley, nabij Bradford. Zijn familie laat weten dat zodra de Covid-19-beperkingen het toelaten, zijn as zal worden begraven in Yorkshire waar hij zal rusten met zijn ouders en grootouders in het familiegraf.