Nieuws/Entertainment

Uitvaart prins Henrik 20 februari

Hollandse Hoogte / Ritzau Scanpix

Aanstaande dinsdag wordt er in besloten kring afscheid genomen van prins Henrik. Alleen familie en zijn beste vrienden zullen uitgenodigd worden voor de uitvaart, die plaatsvindt in Paleis Christiansborg. Daarna zal de prins gecremeerd worden.

Hollandse Hoogte / Ritzau Scanpix

Dat is zojuist bekendgemaakt op een persconferentie. De as van prins Henrik zal voor een gedeelte in zee uitgestrooid worden, de andere helft zal begraven worden in de privétuin bij Paleis Fredensborg. Het lichaam van Henrik wordt donderdag van Fredensborg Slot naar Amalienborg in Kopenhagen overgeplaatst. Komend weekeinde kunnen de Denen afscheid nemen van de prins in de Christiansborg Slotskirke.

Het was de bedoeling dat Henrik en echtgenote koningin Margrethe samen hun laatste rustplaats zouden krijgen in een glazen sarcofaag in Roskilde maar het Deense hof maakte vorig jaar bekend dat Henrik had besloten dat hij niet meer in Roskilde wilde worden bijgezet uit onvrede over zijn achterstelling in het koningshuis, waar hij protocollair na zijn vrouw en zoon kroonprins Frederik kwam, en het niet verlenen van de titel ’koning-gemaal’.

Er is een periode van rouw afgekondigd die tot 14 maart zal duren. De koninklijke familie zal in deze tijd donkere kleding dragen en niet deelnemen aan evenementen die in het teken staan van entertainment.

Prins Henrik overleed dinsdagavond om 11.18 uur in zijn slaap. Zijn vrouw Margrethe en hun twee zoons, prins Frederik en prins Joachim, waren bij hem toen hij zijn laatste adem uitblies. De afgelopen jaren ging het hard achteruit met zijn gezondheid. Zo werd er dementie bij hem vastgesteld en had hij een tumor op zijn linkerlong. De prins is 83 jaar geworden.

Lees meer over