Entertainment/Sterren
1674999941
Sterren

Frits Spits over besluit De Vooravond: ’Een schandvlek voor de publieke omroep’

Frits Spits

Frits Spits

Frits Spits heeft hard uitgehaald naar BnnVara en de NPO voor het weghalen van Renze Klamer en Fidan Ekiz als presentatoren van De Vooravond. Op Twitter noemt hij de gang van zaken ’een schandvlek voor de publieke omroep’. De radiomaker zou zelfs oproepen tot een staking als hij niet vrij was geweest, zegt hij.

Frits Spits

Frits Spits

„Wij worden als makers verondersteld een samenleving te vertegenwoordigen die staat voor fatsoen, respect en integriteit. Hoe moet dat in godsnaam als er zo’n voorbeeld wordt gesteld?”, schrijft Spits. „Het is dat ik vrij ben, maar anders zou ik oproepen tot een mediastaking van een uur op radio en tv van de makers om ons solidair te tonen (...) en om duidelijk te maken dat dit echt niet kan. Er is een grens bereikt.”

BnnVara maakte donderdag bekend dat na de zomer te stoppen met de vaste presentatoren Klamer en Ekiz vanwege het ’gebrek aan urgentie’ bij het programma. Er komen vanaf 28 augustus twee nieuwe presentatoren op het tijdslot van De Vooravond te zitten die afwisselend solo een programma gaan presenteren. „Geen duo dus, maar één presentator die er scherp bovenop zit en het gesprek van de dag voert én bepaalt”, zei BnnVara-contentdirecteur Gert-Jan Hox daarover.

Klamer en Ekiz reageerden via sociale media boos en verbaasd op het nieuws.