Nieuws/Entertainment
1675500
Entertainment

Zender lag onder vuur

Wendy’s Erland weg bij RTL

RTL-presentatrice Wendy van Dijk vindt haar Erland de beste tv-maker

RTL-presentatrice Wendy van Dijk vindt haar Erland de beste tv-maker

Algemeen programmadirecteur Erland Galjaard vertrekt na 21 jaar bij RTL. Dat heeft RTL donderdag bekend gemaakt. Zijn grootste fan was altijd zijn vrouw en RTL-presentatrice Wendy van Dijk, die zelfs nu de zender en de programmadirectie de laatste maanden onder vuur ligt, blijft roepen dat haar Galjaard de allerbeste is.

RTL-presentatrice Wendy van Dijk vindt haar Erland de beste tv-maker

RTL-presentatrice Wendy van Dijk vindt haar Erland de beste tv-maker

In zijn rol als algemeen programmadirecteur was Galjaard (50) onder andere verantwoordelijk voor het uitbouwen van de zenderfamilie, het terugbrengen van groot familie-entertainment bij RTL, het lanceren van nieuwe genres als hulp-tv en het vernieuwen van Nederlands drama en entertainment, meldt de zender.

Galjaard zegt over zijn stap: „Het tv-vak is het mooiste vak dat ik ken. De afwisseling, de creativiteit, de vakmensen waar ik dagelijks mee te maken heb en de impact die het heeft, zijn ongeëvenaard. Daar staat een grote verantwoordelijkheid tegenover die soms alles beheerst. Na 21 jaar wil ik ontdekken wat er gebeurt als ik uit die hectiek stap en m’n creativiteit op andere vlakken inzet.”

Begin dit jaar zei zijn vrouw Wendy van Dijk nog in een interview met het Parool dat zij Erland de beste in zijn vak vindt. „Erland Galjaard, RTL-programmadirecteur, is met afstand de beste. En dat is geen grap.” Ze roemde zijn toewijding bij programma’s als The Voice. „ Als Erland vindt dat iets net niet goed genoeg is, wordt de hele nacht doorgewerkt tot het perfect is. ‘Kan niet’ bestaat niet. I love it.”

Kritiek

Na een succesvolle periode lag de zender de laatste maanden echter zwaar onder vuur vanwege lage kijkcijfers. Maar ook was er kritiek op het programma Voetbal Inside, dat het grote publiek over zich heen kreeg na verschillende incidenten. Zo was er onlangs de ’smakeloze’ transgendergrap van René van der Gijp, waren er grappen over homo’s die verkeerd vielen en langer geleden, het gelach om Jelle Brandt Corstius nadat hij zijn #metoo-verhaal had gedaan. Ook was er het verwijt van Barbie dat RTL haar ’jarenlang als hoer’ behandeld had. Er werd dan ook naar nauwlettend naar de zender gekeken toen Barbie in een enorme persoonlijke crisis terechtkwam.

Er kwam steeds meer kritiek op de zender terwijl de directie van de commerciële zender, die arrogantie werd verweten, in alle talen zweeg. Zo zei tv-regisseur en programmamaker Bert van der Veer onlangs in De Telegraaf: „Hoog tijd dat Galjaard een fatsoenlijk interview geeft en zich uitspreekt over alle verwijten.” Dat interview is er nooit gekomen.