Nieuws/Entertainment
1682870628
Entertainment

K-pop-artiesten voor jaren achter slot en grendel om groepsverkrachtingen

Veroordeelde K-pop-artiest Jung Joon-young

Veroordeelde K-pop-artiest Jung Joon-young

Twee K-pop-artiesten uit Zuid-Korea moeten vijf en zes jaar de cel in voor twee groepsverkrachtingen in 2016. In het vonnis wordt gesproken van ’quasi-verkrachtingen’, wat inhoudt dat de vrouwen niet bij bewustzijn waren en zich niet konden verzetten.

Veroordeelde K-pop-artiest Jung Joon-young

Veroordeelde K-pop-artiest Jung Joon-young

Singer-songwriter Jung Joon-young kreeg zes jaar celstraf. Volgens de rechter heeft Jung vrouwen verkracht die dronken waren en zich niet konden verzetten. Ook heeft hij meerdere vrouwen stiekem gefilmd tijdens seks en die beelden vervolgens gedeeld in een groepschat. Jung zag de vrouwen volgens de rechter als zijn persoonlijke lustobjecten.

Voormalig lid van de boyband F.T. Island, Choi Jong-hoon, werd veroordeeld tot vijf jaar. Choi toonde volgens de rechter nauwelijks berouw voor de verkrachtingen. De mannen moeten ook een behandelprogramma voor misbruikers volgen van 80 uur.

In Nederland groeit K-pop aan populariteit. Kaartjes voor concerten van grote acts als BTS en G-Dragon gingen als warme broodjes over de toonbank. Ook wordt op verschillende plekken in Nederland K-popdansles gegeven.

Het populaire genre uit Zuid-Korea ligt al langere tijd onder vuur. Meerdere artiesten hebben in korte tijd zelfmoord gepleegd door de grote prestatiedruk die op hun schouders rust.