1687530
Entertainment

Voorstelling moet acceptatie homoseksuele ouderen bevorderen

Spinvis

Spinvis

Acht amateurdansers van bijna zestig jaar tot tachtig plus, doen mee aan de voorstelling Roze Cast van gezelschap Introdans. Choreograaf Adriaan Luteijn legt de achterliggende gedachte uit.

Spinvis

Spinvis

Met de voorstellingenreeks moeten homoseksuele zestigplussers die in seniorenhuizen terechtkomen, zichzelf kunnen blijven en hun geaardheid niet opnieuw hoeven te verbergen, zegt het gezelschap. De acht deelnemende senioren zijn gekozen uit mensen die er geen probleem meer mee hebben hun seksuele voorkeur over het voetlicht te brengen.

„Ik moest wel kijken naar met wie ik ook artistiek echt iets kon”, vertelt Luteijn. Dat enkele dansers wat wankel op de benen staan, is echter geen probleem. „Juist de alleroudsten zijn theatraal en mooi om naar te kijken. Het gaat om mensen van wie in de loop der jaren verschillende schilletjes zijn afgepeld, die van alles hebben meegemaakt, maar nu bevrijd zijn.”

’Schallende gitaren’

In Roze Cast komen mensen elkaar tegen, er lijken zich eerst bepaalde duo’s te vormen, maar dat gebeurt dan toch niet, waarop de verrassing toeslaat. Spinvis verzorgde de muziek en dat wordt ’best funky’, denkt Luteijn. Het stuk is ook geschikt voor een ouder publiek. „Met schallende gitaren, maar toch heel verfijnd en poëtisch.”

Toch mikt de voorstelling niet specifiek op een ouder publiek of het theaterpubliek. „We hebben de komende twee jaar veertig voorstellingen op bijvoorbeeld mbo-scholen en bij zorginstellingen in het hele land, gevolgd door een discussie. De bedoeling is dat het thema onder de aandacht komt bij zoveel mogelijk mensen die met ouderen te maken hebben. Dat moet ertoe leiden dat LHBT-ouderen in het ouderenstelstel een welkome plek vinden en dat ze kunnen zeggen dat ze lesbisch, homoseksueel, biseksueel, of transgender zijn zonder dat het gesprek meteen stil valt”, aldus Luteijn. Hij hoopt daarom ook veel andere, niet-homoseksuele ouderen te bereiken, op speciale ouderenontmoetingspunten.

Kwetsbaar

Het idee kwam van de SWOA, een Arnhemse organisatie die zich bezighoudt met het welzijn van senioren. Zij kwamen bij Introdans terecht voor de uitwerking, een gezelschap dat naast ’gewone’ dansproducties met professionele dansers ook al jaren voorstellingen maakt met gewone meer kwetsbare mensen.

De première is op 1 maart in Theater aan de Rijn in Arnhem.