Nieuws/Entertainment
1687682235
Entertainment

Martin Garrix krijgt geen gelijk, mag wel rechten houden

Martin Garrix

Martin Garrix

Zowel Martin Garrix als zijn voormalige platenlabel en management hebben gelijk gekregen in een langlopende zaak over oude contracten. De rechter gaf eerder de dj gelijk, waarna zijn oude platenlabel Spinnin’ Records en management Music Allstars (MAS) in hoger beroep gingen. De uitspraak werd eerder dit jaar een paar keer verschoven omdat de omvang van de ingediende stukken erg groot was. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft dinsdag alsnog uitspraak gedaan.

Martin Garrix

Martin Garrix

De 23-jarige dj stapte in 2017 naar de rechter omdat hij zich misleid voelde door Spinnin’ Records en MAS toen hij op 16-jarige leeftijd zijn eerste contract tekende. Garrix zei dat hij destijds zonder enige ervaring in de muziekindustrie werd gedwongen zijn muziekrechten over te dragen. Daarnaast was Eelko van Kooten toen directeur van beide bedrijven en was er volgens Martin Garrix (Martijn Garritsen) sprake van belangenverstrengeling. De rechter gaf hem gelijk en alle contracten tussen de drie partijen werden ontbonden. Ook kreeg de dj de rechten op zijn eigen geproduceerde nummers in handen. Spinnin’ Records en MAS gingen daarop in hoger beroep. Zij vonden dat er ten onrechte een beeld is geschetst dat de dj ’te grazen’ is genomen.

Eelko van Kooten vertelt zijn idee over de uitspraak: “Ik ben blij met het oordeel van het Gerechtshof dat wij destijds geldige afspraken met Martijn hebben gemaakt die door hem gerespecteerd hadden moeten worden. Deze uitspraak bevestigt dat de beschuldiging van bedrog of misleiding onterecht was. Ook al heb ik Spinnin Records en MusicAllStars inmiddels verkocht, die beschuldigingen waren ook persoonlijk gericht. Ik kijk met trots terug op een intensieve en succesvolle samenwerking met Martijn en wens hem het beste in zijn verdere carrière.”

Bestuderen

Martin Garrix geeft zelf ook een reactie aan De Telegraaf: “Ik ben blij dat we een uitspraak hebben gekregen en dat het hof heeft bevestigd dat alle rechten op mijn muziek aan mij toekomen en geoordeeld heeft dat de contracten op juli 2015 zijn geëindigd en de verlenging tot 2017 niet rechtsgeldig was. Voor de rest zijn we de uitspraak nog aan het bestuderen.”

Het hof stelde dinsdag dat niet kan worden gezegd dat de dj inderdaad op het verkeerde been is gezet. Wel blijven de contracten beëindigd en behoudt Garrix de rechten op zijn eigen geproduceerde liedjes. Wel moet de dj een nog vast te stellen managementvergoeding betalen.