Nieuws/Entertainment
1697140053
Entertainment

Directeur Ziggo Dome: ’Zonder financiële steun vallen alle concertzalen om’

Danny Damman

Danny Damman

Hoewel de grote concertzalen van Nederland begrijpen dat er maatregelen moeten worden genomen om het coronavirus in te dammen, wordt er verbijsterd gereageerd op de dertig man publiek die de komende maand is toegestaan.

Danny Damman

Danny Damman

In een reactie aan het ANP laat Danny Damman, directeur van de Ziggo Dome en AFAS Live, weten: „In de praktijk betekent dit dat we weer een maand dicht kunnen.”

Hij noemt het „heel, heel zuur” dat de evenementenbranche de afgelopen maanden keihard heeft gewerkt voor een veilige omgeving voor het publiek en nu toch een rekening gepresenteerd krijgt. „Het was na de afgelopen zeven maanden voor de meeste zalen al 5 over 12, niet meer 5 voor 12. De financiële reserves zijn er niet meer. Zonder steun, nationaal en lokaal, gaan alle zalen knock-out.”

Damman hoopt dat de regering snel duidelijk maakt wat de steunmaatregelen behelzen waar premier Mark Rutte dinsdag over sprak.

Gitzwarte tijden

Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF), zegt zijn uiterste best te blijven doen om óók voor dertig man publiek iets van troost te bieden in de ’gitzwarte tijden’.

„Maar rendabel is het voor de zalen al lang niet meer. We kunnen niet inschatten wat er mogelijk is en welke zalen zullen overleven. De financiële reserves zijn de afgelopen maanden wel opgesoupeerd.”

Weinig begrip

Schans heeft weinig begrip voor het feit dat alle scholen wel gewoon openblijven. „Er is nog geen besmetting geconstateerd in een concertzaal. Terwijl op scholen dagelijks talloze mails worden verstuurd over leerlingen en docenten met symptomen. Ik snap niet welke criteria het kabinet hanteert, als het echt alleen maar om het indammen van het aantal besmettingen gaat.”

Ook vrezen de concertpodia ernstig voor de Nederlandse artiesten die niet meer kunnen optreden de komende tijd. „Nederlandse zangers hebben zelden reserves en zijn niet georganiseerd in een brancheclub. Zij lopen dit jaar krankzinnig veel inkomsten mis; dat kan niet zonder gevolgen blijven.”