Nieuws/Entertainment
1705930
Entertainment

DWDD-presentator krijgt kritiek na ’aanval’ op Dolf Jansen

Schoot Matthijs van Nieuwkerk zichzelf in voet?

Matthijs van Nieuwkerk, kleine foto: Dolf Jansen

Matthijs van Nieuwkerk, kleine foto: Dolf Jansen

Wie kaatst kan de bal verwachten. Dat heeft Matthijs van Nieuwkerk ervaren na zijn aanval gisteravond, op ’vriend van DWDD’, Dolf Jansen. Het publiek lijkt de kant te kiezen van de cabaretier, die was uitgenodigd om uit te leggen waarom hij zijn ambassadeursschap van Oxfam Novib voortzet, ondanks dat medewerkers van de Engelse tak in 2010 seksfeestjes hielden in het door een aardbeving getroffen Haïti.

Matthijs van Nieuwkerk, kleine foto: Dolf Jansen

Matthijs van Nieuwkerk, kleine foto: Dolf Jansen

Hoewel het ’mooie televisie’ opleverde, hebben veel mensen geen goed woord over voor de manier waarop Van Nieuwkerk Oxfam-ambassadeur en VARA-collega Jansen gisteravond in De Wereld Draait Door het vuur aan de schenen legde.

Veel mensen verwijten de presentator dat hij ’vol de aanval zocht’ en Jansen geen kans gaf om zijn verhaal te doen. „Je bent presentator van De Wereld Draait Door, je nodigt een gast uit en gedraagt je vervolgens onbeschoft”, laat een twitteraar weten. „Je laat de gast niet uitpraten, dramt door om je gelijk te halen en tikt de gast op de vingers als hij niet naar onzin vanuit het publiek wil luisteren. Trots op jezelf, Matthijs?”

Desondanks is er ook steun voor de manier waarop de presentator voet bij stuk hield. Zo laat schrijver Joost Niemöller weten: „Heel Twitter is boos dat Jansen werd aangevallen door Van Nieuwkerk. Maar er werd hem keer op keer een terechte vraag gesteld: zoek uit tot de bodem wat er mis is met Oxfam Novib. Dat had hij ter harte kunnen nemen, in plaats van teruggillen, zoals hij altijd doet.”

Kort na de uitzending schreef Jansen op Twitter: „Ik zal morgen rustig terugkijken en lezen wat er vanavond is gebeurd, met mij en De Wereld Draait Door. Dank alvast voor alle steun.” Op zijn eigen website sprak de cabaretier eerder al zijn ongenoegen uit over de voorvallen in Haïti. „Ik heb, net als iedereen die er vandaag op reageerde, geen idee wat er echt gebeurd is, maar vind wat ik lees walgelijk en vreselijk. [...] Alles dat het werk van Oxfam en Oxfam Novib in diskrediet brengt en moeilijker maakt, maakt mij verdrietig en boos.”